Hlavní obsah

Záchranu Řecka provázely chyby, přiznal bývalý šéf Euroskupiny Juncker

– Atény
Novinky, pit

Bývalý předseda skupiny ministrů financí zemí eurozóny (Euroskupina) Jean-Claude Juncker v úterý připustil chyby v souvislosti se záchranou Řecka, nad nímž se vznášela hrozba státního bankrotu. Uvedla to agentura AP.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a bývalý šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker

Článek

Juncker jakožto současný lucemburský premiér přišel s tímto sdělením nedlouho po obdobném prohlášení, které zaznělo ze strany Mezinárodního měnového fondu (MMF). [celá zpráva]

Juncker, který z postu předsedy Euroskupiny odešel letos v lednu, hrál důležitou roli v roce 2010 při jednání ohledně finanční pomoci Řecku. Podle něj Evropská unie a MMF byly „příliš optimistickými“ v počátečních fázích záchranného procesu. Juncker nicméně trvá na tom, že záchranný program ve výši 240 miliard eur dosáhl základního cíle, a to udržení Řecka v rámci 17členné eurozóny.

„Byly tam chyby, ale kdo by je neudělal vzhledem k situaci, která v Řecku panovala?“ položil otázku Juncker.

Šestiletá recese a obří nezaměstnanost

Právě MMF minulý týden uvedl, že záchranný program provázela „vážná pochybení“, která způsobila zhoršení ekonomického stavu krizí drcené jihoevropské země.

Řecká ekonomika se již šestým rokem nachází v hluboké recesi a v letech 2008 až 2012 poklesla o 22 procent. Nezaměstnanost vystoupala na rekordních 27 procent. Nepříznivou situaci na trhu práce podtrhuje fakt, že skoro dvě třetiny lidí mladších 25 let jsou bez práce.

Inspektoři Evropské unie a MMF se v současné době nacházejí v Řecku a usilují o provádění dohodnutých reforem, jako například omezování počtu státních úředníků nebo rychlejší privatizaci státních podniků. Privatizaci však mnohdy provázejí potíže. To je i příklad plynárenské skupiny DEPA, jejíž privatizace se nezdařila kvůli nezájmu uchazečů, v tomto případě ruského Gazpromu, a vláda bude muset vypsat nový tendr.

Reklama

Výběr článků

Načítám