Hlavní obsah

Záchrannou ruku Saabu podali Číňané

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam/Peking

Čínský soukromý výrobce automobilů Hawtai Motor Group investuje 150 miliónů eur (asi 3,6 miliardy korun) do potápějící se švédské automobilky Saab, která je ve vlastnictví nizozemského výrobce luxusních automobilů Spyker Cars. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Číňané získali v Saabu podíl 29,9 procenta.

Článek

Tato finanční injekce má umožnit Saabu zaplatit účty a obnovit výrobu. Saab se v posledních týdnech potácel na hranici bytí a nebytí, když vyčerpal svoji hotovost a někteří obchodní partneři mu přestali dodávat výrobní komponenty.

Čínská strana poskytne navíc úvěr se šestiměsíční splatností ve výši 30 miliónů eur. „Saab je nyní v krátkodobém a střednědobém horizontu dobře finančně zajištěn,“ neskrýval spokojenost šéf Spykeru Victor Muller.

Hawtai Motor se zaměřuje na výrobu aut i motorů a do budoucna chce rozšířit svoji výrobní kapacitu. Společnost vznikla teprve v roce 2005. Číňané uvažují o zřízení společného podniku s dodávkami 100 000 až 200 000 vozů na tamní trh.

Číňané v roli zachránců

Spyker koupil značku Saab od americké automobilky General Motors (GM) za 400 miliónů dolarů (asi sedm miliard korun), čímž ji zachránil před postupným ukončením činnosti, o němž rozhodla GM.

Obdobný záchranný krok učinila loni i další soukromá čínská automobilka Geely Holding Group, když od americké automobilky Ford Motor odkoupila za 1,5 miliardy dolarů její švédskou divizi Volvo. Šlo o největší akvizici čínskou zahraniční akvizice v automobilovém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám