Hlavní obsah

Zabránili jsme blackoutu, chlubila se elektrárna Chvaletice. Podle ČEPS žádný nehrozil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČEPS, která zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy v Česku, popřela tvrzení, že chvaletická elektrárna zabránila blackoutu. Podle ČEPS žádný blackout nehrozil. Mluvčí majitele chvaletické elektrárny přitom právě tímto tvrzením argumentovala směrem k demonstrantům, kterým se nelíbí, že elektrárna spalující uhlí dostala výjimku z emisních limitů.

Foto: Novinky

Hnědouhelná elektrárna Chvaletice

Článek

„Elektrárna prochází rozsáhlou ekologizací za sedm miliard korun,” uvedla v souvislosti s demonstrací proti činnosti chvaletické elektrárny mluvčí vlastníka elektrárny společnosti Sev.en Gabriela Sáričková.

Přidala informaci, že dva týdny před demonstrací elektrárna údajně zabránila v polovině středních Čech blackoutu. „Proto nechápeme, proč aktivisté protestují právě tady,” dodala.

Háček je však v tom, že žádný takový blackout zřejmě nehrozil.

ČEPS: Riziko blackoutu nebylo

„Ohledně dotazu k informaci o údajně hrozícím blackoutu v souvislosti s ostrovním provozem elektrárny Chvaletice bych ráda uvedla, že z pohledu ČEPS se nejednalo o riziko vzniku blackoutu, jak bylo mylně uváděno,“ uvedla vedoucí odboru komunikace firmy ČEPS Hana Klímová podle serveru Českého rozhlasu.

Proti tvrzení mluvčí se vymezily environmentalistické organizace Greenpeace a Duha, které je považují za hoax.

Demonstrace proti elektrárně se konala 5. června. Protestujícím je trnem v oku, že elektrárna nedávno dostala od kraje výjimku na limity oxidů rtuti a oxidů dusíku, které začnou platit od srpna 2021.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protestující zablokovali vstup do objektu.

Chvaletice jako precedens

Rozhodnutí nicméně není pravomocné a environmentalisté z hnutí Greenpeace avizovali, že se odvolají k ministerstvu životního prostředí.

Chvaletickou elektrárnu považují aktivisté za precedens pro další elektrárny, jež nesplňují emisní limity.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Od roku 2013 ji vlastní Severní energetická (Sev.en) Pavla Tykače.

Reklama

Výběr článků

Načítám