Hlavní obsah

Záblesk naděje. Burzy v Evropě rostou, pražská o pět procent

Akcie na západoevropských trzích v pátek navázaly na solidní čtvrteční vývoj a vykazují svižný růst. Notnou měrou k němu přispívá optimismus ohledně postupu velkých centrálních bank, které snižují základní úrokové sazby a zavádějí nouzová opatření, aby zmírnily dopady krize kolem šíření koronaviru na ekonomiky jednotlivých zemí. Burza v Praze dopoledne rostla o víc než pět procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj burz v Evropě

Článek

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení přidával 4,9 procenta. Pokud růst vydrží až do večera, index smaže veškeré ztráty z tohoto týdne.

Zájem je překvapivě o akcie firem z odvětví cestovního ruchu, na které současná krize doléhá obzvlášť tvrdě. Jejich oborový index vykazuje růst o více než 7,5 procenta. Index energetických společností má k dobru více než sedm procent díky oživení cen ropy.

Mimořádné časy. ECB nakoupí dluhopisy za 21 bilionů

Ekonomika

Růst vykazují i banky, jejichž index přidává více než čtyři procenta. Přesto je panevropský akciový index STOXX 600 po předchozích dramatických propadech na cestě k tomu, aby vykázal nejhorší měsíc od října 1987, poznamenala agentura Reuters.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Na burze v Praze rostly akcie všech hlavních titulů, kolem 10 hodiny například akcie Komerční banky získávaly čtyři procenta, energetické firmy ČEZ pět procent.

Mimořádná opatření. ČNB snížila úrokovou sazbu, nevylučuje měnové intervence

Ekonomika

Slabší růst vykazovala burza v Miláně, jejíž index rostl o 2,6 procenta. Itálie je nyní epicentrem nákazy, kterou způsobuje nový typ koronaviru.

Ráno posilovaly i akcie na asijských trzích nebo v Rusku – tam o osm procent. Ve čtvrtek zakončily obchodování v zelených číslech i akcie na Wall Street, index Dow Jones rostl o procento, index technologických firem Nasdaq o 2,3 procenta. Zisky přesto zdaleka nedokázaly vyrovnat ztráty, jaké hlavní americké indexy utrpěly za poslední měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám