Hlavní obsah

Za zkažené potraviny má být v SR pokuta až padesát miliónů

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vláda se rozhodla rázně zakročit proti případům prodeje zkažených potravin. Navrhla v podobných případech zvýšení pokuty až do výše 50 miliónů slovenských korun. Příslušnou novelu zákona o potravinách, která by měla platit již od letošního dubna, ale musí ještě schválit parlament.

Článek

Dosud mohli na Slovensku kontroloři uložit pokuty jen do jednoho miliónu. Nejvyšší sankce budou hrozit výrobcům a obchodníkům, pokud vyrobí nebo nabídnou k prodeji zdraví škodlivé nebo zkažené potraviny a uvedou na trh potraviny po datu spotřeby.

"Pokutu až do výše 50 miliónů Sk by bylo možné udělit v případě, když někdo bude prodávat přebalované maso s prošlou dobou spotřeby nebo se jiným závažným způsobem proviní proti bezpečnosti potravin," vysvětlil na tiskové konferenci ministr zemědělství SR Zsolt Simon.

Ve slovenském trestním řádu platí pravidlo třikrát a dost, na jehož základě musí soud v případě trojnásobného opakování závažné trestné činnosti automaticky uložit 25letý nebo doživotní trest. Po schválení novely zákona o potravinách bude platit toto pravidlo také pro obchodníky.

Obchodníkům bude hrozit odebrání licence

Ministr Simon upozornil, že pokud bude obchodník usvědčen z prodeje zkažených potravin třikrát v jednom roce, bude mu moci být odebrána licence. "V takovém případě podáme obvodnímu úřadu podnět na zrušení živnostenského oprávnění nebo pozastavení výkonu živnosti. Uzavření se ale může týkat i jen jedné provozovny, kde se nesrovnalosti objevily za rok třikrát," informoval Simon.

Podle prodejců je návrh vlády nepřiměřený. "Je to přehnané a v praxi nerealizovatelné. Ve světě nemá takový zákon obdoby. Tento krok má zakrýt jiné problémy v resortu," řekl Právu prezident Svazu obchodu Pavol Konštiak.

Pokuta 30 až 50 miliónů Sk může být podle odborníků likvidační i pro větší společnosti. Podle nich by vytvořila ještě větší prostor k podplácení inspektorů. "Pravidlo třikrát a dost by mělo platit pro kriminálníky, ne pro obchodníky. Malým prodejcům to může zlomit krk a zlikvidovat také celou obchodní síť," upozornil źubomír Drahnovský, analytik agentury pro průzkum trhu Terno.

Obchodníci budou lobovat u poslanců

Obchodníci se netají tím, že budou lobovat u poslanců, aby navrhované pokuty snížili a zásadu třikrát a dost ze zákona úplně vypustili. Velké obchodní řetězce jsou v reakcích opatrné. "Je to pro nás nová informace. Nebudeme se k tomu zatím vyjadřovat," uvedl zástupce řetězce Tesco.

Slovenská vláda návrhem novely reagovala na případy, kdy některé obchodní řetězce prodávaly zkažené maso nebo je nabízely po uplynutí data spotřeby. Kontroloři například našli 33 kilogramů starých kuřat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám