Hlavní obsah

Za stamiliónové ztráty kvůli okurkové panice volají Španělé po odškodnění

Madrid

Španělský premiér José Zapatero potvrdil, že Madrid bude po Evropské unii žádat odškodnění za křivé obvinění ze strany německých úřadů, že španělské okurky byly zdrojem nynější epidemie střevní nákazy. Španělský svaz pěstitelů zeleniny hovoří o ztrátách za 200 miliónů eur (skoro pět miliard korun).

Foto: Juan Medina, Reuters

Španělský premiér José Luis Zapatero

Článek

Španělské zemědělství kvůli nařčení utrpělo obrovské ztráty a ministři španělské vlády již dříve naznačovali, že by Madrid mohl žádat po Německu nebo po Evropské unii finanční náhrady za ztráty španělských farmářů.

Zapatero podle serveru deníku El Mundo ujistil, že Španělsko bude "žádat velmi přesvědčivé vysvětlení a dostatečné náhrady" u evropských institucí s cílem "obnovit dobré jméno španělských produktů". Premiér připustil, že je to "velmi ambiciózní úkol".

Šéf španělské vlády rovněž v rozhlase kritizoval Evropskou komisi za pomalou reakci na "okurkovou krizi". EU až ve středu večer zrušila varování před španělskými okurkami.

Německé úřady mezitím dál pátrají po zdroji infekce, která má v zemi zatím na svědomí 17 životů a stovky nemocných. Jedna žena zemřela také ve Švédsku. Česko dosud eviduje jeden potvrzený případ a sedm podezření. Ve dvou případech testy podezření vyvrátily.

Reklama

Výběr článků

Načítám