Hlavní obsah

Za spam mají být miliónové pokuty

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za rozesílání spamu, tedy nevyžádané inzerce, reklamy a některých dalších obchodních sdělení na e-mailové adresy bude poskytovatelům těchto služeb zřejmě již v příštím roce hrozit pokuta až deset miliónů korun. Vyplývá to z návrhu zákona o regulačních službách informační společnosti, který předložilo k veřejné diskusi ministerstvo informatiky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Cílem je posílit ochranu soukromí občanů a zvýšit odpovědnost providerů za obsah informací na internetu, což po České republice požaduje Evropská unie," řekl ve čtvrtek novinářům ministr informatiky Vladimír Mlynář. Jak ministr prohlásil, on sám má liberálnější přístup, ale EU stanovilo požadavky v této oblasti zcela jednoznačně. Mlynářovo ministerstvo se ovšem při přípravě zákona inspirovalo i USA, kde se legislativa na poli internetu přitvrdila.

Povinnost stránky znepřístupnit

Pokud jde o internetové stránky, provider nebude za jejich obsah odpovědný. Když se ale dozví, že mají protiprávní povahu (například propagace fašismu), bude muset tyto stránky znepřístupnit. Na dotaz Práva, kdy se návrh dostane do parlamentu, Mlynář odpověděl: "Po čtrnáctidenní veřejné diskusi, do níž se lze zapojit na internetové adrese www.micr.cz, posoudíme připomínky. Návrh pak půjde do meziresortního řízení. Vláda by se jím mohla zabývat v říjnu nebo listopadu, a poté ho projedná parlament."

Škody způsobené v České republice nevyžádanou inzercí se podle ČTK odhadují na desítky miliónů korun. V USA to loni bylo kolem devíti miliard dolarů a v Evropské unii 2,5 miliardy dolarů. Jde o ztráty, které vznikají uživatelům na poplatcích za stahování e-mailů, i za čas věnovaný jejich čtení a mazání.

Výpisy z registrů poskytne i pošta

Veřejná diskuse už probíhá i k návrhu novely zákona o elektronickém podpisu. Ten nově zavádí pojem kvalifikované časové razítko a tzv. elektronickou značku, jejichž prostřednictvím budou zprávy moci být označovány bez přímé kontroly fyzické osoby, tedy automaticky. "Novela umožní propojit jednotlivé úřední registry, z nichž pak budou lidé moci získat na pobočkách České pošty ověřené úřední výpisy," vysvětlil Mlynář.

Reklama

Související články

Jak se bránit elektronickému smetí

Asi jste to už zažili - do elektronické poštovní schránky vám přišel e-mail, který nabízel nějaký rádobyzajímavý produkt, službu nebo odkaz na webovou stránku....

Microsoft chce zastavit spamery

Největší světový výrobce softwaru, americká společnost Microsoft, podal žalobu na subjekty, o nichž tvrdí, že zaplavují jeho internetovou poštovní službu...

Výběr článků

Načítám