Hlavní obsah

Za plyn si připlatí také klienti Pražské plynárenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníkům Pražské plynárenské se na konci roku zvýší ceny plynu v základním ceníku v průměru o 7,3 procenta. Společnost to uvedla v úterní tiskové zprávě. Důvodem jsou přetrvávající nepříznivé ceny plynu na trzích. Klientů s fixovanými cenami se zvýšení cen nedotkne.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k nadále přetrvávajícímu nepříznivému cenovému vývoji na velkoobchodních trzích, který v posledních letech nemá obdobu, je s účinností od 31.12.2021 nucena Pražská plynárenská přistoupit u části zákazníků ke zvýšení prodejní ceny zemního plynu, a to celkově v průměru o 7,3 procenta,“ uvedla společnost.

Změna v ceně se bude týkat těch, kteří využívají základní ceník Standard. Podle společnosti to zahrnuje převážně klienty s malou spotřebou. U ostatních produktů s fixovanou cenou se nic nezmění.

Další společnost zdraží v příštím roce teplo, někde až o 60 procent

Ekonomika

Pro lepší představu poskytl dodavatel modelové příklady. Domácnost v bytě, která využívá plyn jen na vaření a ročně odebírá 0,4 MWh, si měsíčně připlatí zhruba o 16 korun více. Domácnosti využívající plyn k vaření a ohřevu vody v bytě s ročním odběrem 4 MWh by měly začít platit o 39 korun více. A u domácností s roční spotřebou 11 MWh (vaření, ohřev vody, topení) vzrostou měsíční náklady o 136 korun.

Růst cen plynu minulý týden oznámil také jeho největší dodavatel v Česku, společnost Innogy. Od ledna zvýší jeho cenu o 15 procent, zákazníků s fixovanou cenou se zvýšení podobně jako u Pražské plynárenské nedotkne.

Reklama

Výběr článků

Načítám