Hlavní obsah

Za doplňky stravy utratí Češi ročně miliardy, často pod vlivem reklam

Praha

Češi utratí za vitamínové přípravky a doplňky stravy podle odborných odhadů šest až sedm miliard korun ročně. Pokud by se k tomu přičetla léčebná kosmetika a další nelékový sortiment lékáren, přesáhne útrata za rok 13 miliard. Nákupy tohoto druhu zažívají boom před Vánocemi, kdy lékárny nabízejí zvýhodněné dárkové balíčky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firmy v boji o zákazníka přidávají do balíčků pilulky zdarma a dárky, třeba k vlasové kosmetice šperk a k očním vitamínům ubrousek na čištění brýlí. Lékárníci ale varují před neuváženými nákupy pod vlivem masivní reklamy. Upozorňují, že některé doplňky stravy mění účinky léků, proto by se pacienti měli poradit v lékárně, než si doplňky koupí.

„Je to byznys, vitamínové přípravky a doplňky stravy nepodléhají na rozdíl od léků zvláštnímu režimu. Obchodní přirážka není regulovaná, lékárna je může prodat za cenu, kterou je zákazník ochoten zaplatit,“ sdělil odborník na léky z firmy Infopharm Josef Suchopár.

Důležitá je reklama

„Výrobci se snaží uchvátit zákazníky, investují do reklamy, aby upozornili, že jejich produkt je jedinečný,“ informoval prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Reklama podle něj někdy předkládá tvrzení, o kterých jako odborník ví, že jsou nesmyslná. Při koupi vitamínů a doplňků proto dává přednost zavedeným přípravkům od firem, které vyrábějí také léky. Má tak jistotu, že obsahují, co mají, jsou ze špičkových surovin a vyráběné za stejně přísných podmínek jako léky.

Možné nežádoucí účinky

Doplňky stravy na rozdíl od léků nemají léčebný účinek, z reklamy ale může mít člověk mylný dojem, že léčivě působí, doplnil Suchopár. Další problém vidí v tom, že výrobci neupozorní na nežádoucí účinky, když se přípravek kombinuje s konkrétními léky. Uvedou jen jeho složení.

Například v potravních doplňcích s výtažky z grepových semínek jsou flavonoidy, které se nesmějí kombinovat s léky na cholesterol. Snižují účinek léku a ve vzácných případech hrozí pacientovi rozpad svalové tkáně. Zatímco na lécích varování je, na potravním doplňku nikoli. Problém může nastat například také při užívání třezalky, omezuje účinnost antikoncepce, a tak ženy mohou otěhotnět i s antikoncepčními pilulkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám