Hlavní obsah

Z piv zatím zdražilo výrazně jen plzeňské

Dvanáctka plzeň o dvě až tři koruny na půllitru, desítka gambrinusu o korunu, ale i o dvě. Takovým zdražením reagovala většina majitelů restaurací na listopadové zvýšení cen sudového piva Plzeňským Prazdrojem. U radegastu, který rovněž patří do této nejsilnější pivovarnické skupiny v Česku, je zvýšení cen zhruba poloviční.

Článek

U plzeňských piv tak naskočila cena někde až o dvojnásobek toho, o co zdražil výrobce. Podle hospodských proto, aby se to lépe počítalo.

Cena sudového Pilsner Urquellu vzrostla od 1. listopadu o 1,40 koruny na 17,90 za půllitr, cena půllitru světlého výčepního gambrinusu vzrostla o 60 haléřů na 11,50. Pivovar Radegast v Nošovicích, který patří do skupiny Plzeňský Prazdroj, zvýšil cenu sudové desítky o 60 haléřů na 10,90 Kč za půllitr, dvanáctky o korunu na 13,90 Kč.

"Zdražili pivo o větší částku, než bylo nutné, ale jsou i případy, kdy zvedli ceny v souladu s tím, jak jsme je zvýšili my. Někdy - to však byly skutečně výjimky - i o méně," řekl Právu mluvčí plzeňského pivovaru Vladimír Jurina s tím, že pivovar nemůže zasahovat do cenové politiky hospod ani je za ni kritizovat.

"V naší restauraci jsem nezdražoval pivo i přes úpravy cen pivovarů čtyři roky, nyní jsem na ceny již sáhnout musel. Desítku gambrinusu jsem zdražil podle svého vlastního rozhodnutí o dvě koruny na 20 korun, dvanáctku plzeň pak o tři koruny na 25 korun. Strach z odlivu štamgastů rozhodně nemám, neboť i přes toto zdražení jsem zůstal v Lázních Bohdanči na nejnižší ceně," řekl Právu majitel restaurace Na Sádkách v Lázních Bohdanči Martin Krupička.

"Prazdroj zdražil o 1,40 koruny, my jsme přidali další šedesátník, protože zdražily i energie, nahoru také šla cena vody. Cena piva zřejmě bude dále stoupat, záleží, jestli tento vývoj budou kopírovat platy lidí. To považuji za nejdůležitější," řekl hostinský ostravské pivnice U Rady Marián Bavlšík.

Ne všude plzeň zdražila. "Ceny jsme nezvyšovali, chceme pivo prodat. Zda se nám taktika vyplatí, budeme schopni říct za měsíc za dva," řekla Právu provozní teplické restaurace U Petra, kde stále stojí půllitr točené plzeňské dvanáctky 25 Kč a desítky gambrinusu 17 korun.

U konkurence je zatím klid

Otázkou, podle hospodských totiž zůstává, kdy zdraží i ostatní pivovary. "Vždycky se čeká s cenami na to, jak se bude chovat Plzeňský Prazdroj, ten je tahounem a všichni ostatní čekají, co udělá. Když Prazdroj zdraží, všichni ostatní jdou za pár dní za ním," vyjádřil svou letitou zkušenost pracovník kladenské restaurace U Admirála.

Zatím je však u konkurence klid. "Naposled jsme upravovali cenu loni v březnu. Další změny v tuto chvíli nechystáme," sdělil Právu mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec. Podobně se vyjádřil i generální ředitel Budějovického měšťanského pivovaru Miroslav Leština. "Zdražení nechystáme, alespoň prozatím. Snažíme se jít cestou snižování vnitřních nákladů tak, aby růst vstupů do výroby spotřebitel nepocítil," řekl Leština.

Ani krušovický pivovar žádný signál o zdražení piva nedal. "Máme v poslední době stále stejné ceny, nezdražili jsme," uvedl marketingový manažer pivovaru Krušovice Vlastimil Bradáč.

Mluvčí Pivovarů Staropramen, který zahrnuje mimo jiné pivovar Ostravar, Michaela Trýznová uvedla, že v současné chvíli společnost provádí analýzu vstupů a cen.

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard zdražoval naposledy letos na jaře o šest procent a v letošním roce podle mluvčího Zdeňka Mikuláška už nejspíš ceny piva nezvedne. Ani brněnský pivovar Starobrno zatím pivo zdražovat nebude. "I přes momentální vývoj chceme ceny piva udržet na současné hladině, jak nejdéle to bude možné. Ceny starobrněnského piva se nezvýší ani na začátku příštího roku," uvedl generální ředitel společnosti František Krakeš.

"Poté, co jsme byli nuceni zdražit plzeň o dvě koruny a gambrinus o korunu, trochu poklesla jejich spotřeba a naopak se zvýšila poptávka po místním rebelu, protože havlíčkobrodský pivovar zatím pivo na rozdíl od plzeňského nezdražil. Rozdíl v prodeji dražšího a levnějšího piva se ale výrazněji projeví až na jaře," vysvětlil majitel havlíčkobrodského hostince U Palánů Karel Palán, kde dvanáctku plzeň koupíte za 25 korun a dvanáctku rebela za patnáct.

Reklama

Výběr článků

Načítám