Hlavní obsah

Víc než covidem krvácí britská ekonomika brexitem

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopad brexitu na britskou ekonomiku bude horší než následky pandemie. Podle britských médií to řekl Richard Hughes, šéf britského Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Z dlouhodobého hlediska je to tak, že brexit má větší dopad (na ekonomiku) než pandemie,“ podotkl Hughes. Odchod z EU podle něj „dlouhodobě sníží hrubý domácí produkt přibližně o čtyři procenta“.

V komentáři pro stanici BBC pak pro upřesnění dodal: „Domníváme se, že vliv pandemie sníží tuto produkci (tj. HDP) o další dvě procenta.“ HDP je měřítkem velikosti ekonomiky.

Rozdělení v Británii kvůli brexitu přetrvává

Zahraniční

„V současné době je to pro nás velmi obtížné,“ řekl Hughes několik hodin poté, co jeho úřad upravil svou dřívější předpověď letošních státních příjmů získaných na dani z přidané hodnoty (DPH), což je důsledek vyšší inflace, než jaká se očekávala.

Ministerstvo financí tak kvůli rostoucím životním nákladům vybere letos o čtyři miliardy liber více, než očekávalo. Příští a přespříští rok budou příjmy z DPH v důsledku růstu cen vyšší o více než devět miliard liber.

Inflace „ukončí růst příjmů“

Orgán, který dohlíží na daně a jejich využití, oznámil, že očekává inflaci na úrovni 4,4 procenta, tedy více než dvojnásobnou v porovnání s tím, co toleruje většina centrálních bank včetně té britské. Teprve v roce 2024 klesne na 2,1 procenta.

Británii hrozí na podzim ekonomická bouře

Evropa

OBR proto varoval, že znehodnocování měny by mohlo dosáhnout „nejvyšší míry zaznamenané ve Spojeném království za posledních třicet let“, tedy od 70. let. V té době zápasila Británie s tzv. stagflací, kdy ekonomika stagnovala a zároveň prudce rostla inflace.

Think-tank Resolution Foundation proto varoval, že inflace v příštím roce „prakticky ukončí růst příjmů“ a že typický zaměstnanec s příjmem 29 tisíc liber (880 tisíc Kč) na tom může být nakonec hůře i přes růst mezd. Ty se mají zvýšit o 3,6 procenta, jiné příjmy o 1,5 procenta.

Britská ekonomika podle vlády oživuje rychleji, než se předpokládalo

Zahraniční

Zdroj z labouristické strany ve středu obvinil vládu, že skrze příjmy z DPH těží z krize, kterou sama vyvolala.

„Tyto peníze jdou v podstatě od lidí v Británii, kteří platí více kvůli rostoucím (životním) nákladům. Jejich důvodem je častější nedostatek zboží na pultech a problémy v dodavatelském řetězci, k nimž došlo proto, že vláda neměla plán, jak čelit nedostatku kvalifikovaných pracovníků,“ řekl podle listu The Daily Telegraph nejmenovaný zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám