Hlavní obsah

Z lithia dostane stát jen zlomek tržní ceny, tvrdí Greenpeace

Novinky, bož

Česko dostane v důsledku nízkých těžebních podmínek jen 0,7 procenta tržní ceny lithia, které se má těžit v severozápadních Čechách. Podle organizace Greenpeace jde o důsledek vládního nařízení schváleného v loňském roce.

Foto: AP

V dole na Cínovci se nachází největší naleziště lithia v Evropě.

Článek

„Za současné nevýhodné podmínky pro stát může nenápadná poznámka pod čarou v příloze nařízení vlády č. 98/2016 Sb. /1/. Ta stanoví úhradu z ceny vydobytého lithia na 10 692 korun na tunu. Ve zmíněné poznámce pod čarou č. 2 však stojí, že úhrada se stanovuje z obsahu čistého kovu,“ uvedla organizace s tím, že po přepočítání tak státu připadne jen sedm tisícin (0,7 procenta) tržní ceny.

Greenpeace proto požaduje urychlenou revizi horního zákona a zvýšení těžebních poplatků za lithium nebo hnědé uhlí na 10 procent z tržní ceny. „Toto zvýšení by umožnilo státu získat za licenci k těžbě lithia zhruba 15 miliard korun v prvních 21 letech,“ uvádí Greenpeace.

Hlavní odpovědnost za současnou úpravu Greenpeace přisuzuje úředníkům Českého báňského úřadu a ministerstva průmyslu a obchodu. Ministerstvo na žádost Novinek o reakci dosud nereagovalo.

Lithium se stalo dva týdny před volbami tématem poté, co lídr hnutí ANO Andrej Babiš začal kritizovat memorandum vlády s australskou těžařskou firmou o těžbě suroviny na Cínovci, s jehož podpisem přitom souhlasil ministr životního prostředí za Babišovo hnutí Richard Brabec. Ten koncem září uvedl, že memorandum považuje za správný krok „otevírající prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám