Hlavní obsah

Z Libčevse by mohl brzy zmizet veškerý odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITVÍNOV/LIBČEVES

Firma Celio, která má na starosti odvoz části odpadu z Libčevsi, nabídla odstranění veškerého obsahu černé skládky, tedy i těch odpadků, které mají podle dohody zlikvidovat Němci. Společnost Celio v tomto týdnu začala odvážet na zabezpečenou skládku u Litvínova polovinu odpadu, o kterou se má postarat česká strana. Mluvčí Celia Jindřich Kauca prohlásil, že firma je připravena odvézt všechno.

Článek

Celio obdrželo na odvoz české části odpadu dotaci 1,9 miliónu korun, což podle zástupců firmy stačí na odvoz veškerého libčeveského odpadu. S tím ale ministerstvo životního prostředí nepočítá. "Chápeme to tak, že odpad Němci odvezou přímo z Libčevsi. Zatím nemám signály, že by to mělo být jinak. Hlavní ale je, že odpad z Libčevsi zmizí," řekla v pátek mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Sasko-anhaltská ministryně životního prostředí Petra Wernickeová uvedla, že doprava odpadu do Německa by měla být zahájena v týdnu od 8. května a měla by trvat do poloviny května.

Celio: Zbavíme Libčeves odpadu dřív než Němci

Firma Celio zatím odvezla 120 tun textilu a nyní přemisťuje asi 1099 tun shořelého odpadu, k němuž se nehlásí německá strana. Mělo by se to podařit do středy. Německá a česká strana se ve čtvrtek dohodly v Magdeburgu, že se do Německa vrátí z Libčevsi 750 tun odpadu. [celá zpráva]

"To však podle nás zdaleka není deklarovaná půlka z celkového objemu nelegálně navezených odpadků do Libčevsi. Myslím, že nejrozumnější by bylo, abychom odvezli veškerý odpad a Němci si ho posléze u nás vyzvedli, či nám zaplatili za jeho likvidaci. Odhaduji, že areál bývalého kravína bychom dokázali vyčistit do 10. května," uvedl Kauca.

Černá skládka v Libčevsi původně obsahovala na 4000 tun odpadu a Sasko-Anhaltsko se přihlásilo k 2100 tunám prokazatelně pocházejícím z této spolkové země. Skládku ale několikrát někdo zapálil a podle Saska-Anhaltska je oněch 750 tun sasko-anhaltským podílem z odpadu, který zbyl.

Odpady v Libčevsi hořely už třikrát, naposledy před týdnem. Hasičům se požár podařilo zdolat až po šesti dnech. Odpad vždy někdo úmyslně zapálil. Obyvatelé obce si stěžovali na pach ze zplodin a zdravotní problémy svých dětí. Odpady nyní střeží policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám