Hlavní obsah

Z krachující UB vybrali celníci peníze předem, tvrdí primátor Kladna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kladenský primátor Milan Volf (ODS) v otevřeném dopise premiéru Vladimíru Špidlovi tvrdí, že má důkaz o tom, že stát dopředu některé své složky informoval o problémech Union banky a umožnil tak výběr peněz z účtů UB ještě před uzavřením poboček. Konkrétně jde o celní úřady. "Dokazují to výpisy výběrů z Union banky, které mám k dispozici," napsal.

Foto: Jiří Šafránek

Občané obce si nakládají obecní kompost.

Článek

Primátor Volf Právu řekl, že podle jeho informací například "celní úřady po celých Čechách den před uzavřením banky vybraly všechny své účty u UB, v některých případech až na nulu". To podle něj svědčí o tom, že minimálně ministerstvo financí informaci o potížích ostravské banky mělo a také ji Celní správě poskytlo.

Výpisy z účtů, kterými disponuje, prý starosta získal z dobrých zdrojů, ale sám je poskytnout odmítl.

Se stejným obviněním krátce po zahájení správního řízení letos v únoru vystoupil i výkonný ředitel Invesmartu a předseda dozorčí rady UB Paolo Catalfamo. Jeho tvrzení, že ministr financí Bohuslav Sobotka nařídil celníkům vybrat z UB peníze, ostře popřel Sobotkův náměstek Eduard Janota. "K ničemu takovému nedošlo," uvedl tehdy Janota.

Primátor Volf současně obvinil vládu, že nese zodpovědnost za problémy, které způsobil pád Union banky městům a obcím včetně samotného Kladna. Úředníci zdejšího magistrátu například před měsícem omylem zaslali 11,5 miliónu korun na účet do uzavřené Union banky.  

"V souvislosti s uzavřením UB se ale musím zeptat, zda bych se o uzavření tohoto bankovního ústavu nedozvěděl ještě před tímto krokem, pokud bych ovšem nebyl členem ODS, ale ČSSD," ptá se předsedy vlády primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám