Hlavní obsah

Z jaderných elektráren odejde 450 zaměstnanců

Novinky, Petr Pokorný
TEMELÍN

Kvůli reorganizaci Úseku jaderné energetiky elektrárenské společnosti ČEZ odejde do konce příštího roku z elektráren Temelín a Dukovany 450 zaměstnanců.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

"Cílem těchto změn je zvýšení konkurenceschopnosti české jaderné energetiky na evropském trhu. K 1. lednu letošního roku bylo na 6 blocích v Temelíně a Dukovanech zaměstnáno 2 649 lidí. K 1. lednu 2004 se tento stav sníží na 2360 a cílového stavu bude dosaženo ke konci roku 2004, kdy bude provoz bloků zajišťovat cirka 2200 lidí," řekl ve Právu mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Milan Nebesář a poznamenal, že jednání společnosti s odboráři na toto téma už minulý týden skončily.

"Ze tří odborových organizací působících v obou elektrárnách přijaly aktivní účast na kulatých stolech dvě v Dukovanech, kde celé projednávání probíhá velmi korektně a plynule. Odborová organizace z Temelína od účasti jednostranně odstoupila," řekl Nebesář s tím, že ani tato skutečnost na průběhu reorganizace nic nezmění.

Pro zaměstnance uvolňované z jaderných elektráren podle něho ČEZ zpracoval plán sociální podpory, v jehož rámci je zaměstnancům, dotčeným organizační změnou, poskytována poradenská činnost a potřebné zázemí pro nalezení nového pracovního uplatnění.

"Odcházejícím lidem bude vyplaceno také odstupné, které může dosáhnout až 10-ti násobku průměrné měsíční mzdy," řekl Nebesář.

První blok Temelína znovu dodává elektřinu

Po zhruba měsíční odstávce začal v noci na středu první blok Jaderné elektrárny Temelín znovu dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Právo o tom informoval mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

"V průběhu středy postupně zvýšíme výkon reaktoru na 75 procent a po následných 30-ti hodinových fyzikálních testech bude 1. blok vyveden na plný výkon," uvedl Nebesář.

Účelem měsíční odstávky prvního bloku bylo sladění revize a výměny paliva na obou temelínských blocích, aby se v budoucnosti nepřekrývaly. Odstávka umožní na prvním bloku měsíční posunutí termínu výměny paliva, která začne ve druhé polovině dubna 2004 a skončí v červenci. Na druhém bloku bude výměna paliva zahájena začátkem února 2004 a skončí v první polovině dubna.

Úsek jaderných elektráren akciové společnosti ČEZ se tak snaží optimálně seřadit odstávky bloků nejen na Temelíně, ale i v Dukovanech. Každý ze dvou výrobních bloků Temelína má výkon 1000 megawattů, výkon čtyř dukovanských bloků je 440 megawattů.

Reklama

Související témata:

Související články

Temelín na měsíc odstaví první blok

Jaderná elektrárna Temelín odstaví prakticky na celý srpen reaktor prvního bloku. Důvodem nejsou technické problémy na zařízení, ale harmonizace chodu obou...

Výběr článků

Načítám