Hlavní obsah

Z centra na letiště za 12 minut. Muskův futuristický tunel dostal v Chicagu zelenou

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Boring Company miliardáře Elona Muska má v Chicagu vybudovat podzemní hromadnou dopravu, která zhruba dvacetikilometrovou cestu z centra na O’Hareovo letiště zkrátí ze 40 na 12 minut. Umožní to malé elektrobusy, které ve speciálních tunelech dosáhnou rychlosti až 200 km/h. Muskovu společnost realizací projektu pověřilo vedení města, uvedl deník New York Times.

Foto: Boring Company

Dopravní systém Chicago Express Loop (na obrázku) by neměl být zaměňován s Muskovým dalším dopravním projektem Hyperloop.

Článek

Každý elektrobus by měl pojmout 16 cestujících se zavazadly a k dispozici v něm bude wi-fi připojení. Intervaly mezi odjezdy jednotlivých vozů by mohly být půl minuty. Systém má být v provozu 20 hodin denně včetně víkendů a jízdné by nemělo přesáhnout polovinu ceny jízdy taxíkem.

„Tento projekt umožní Chicagu začít psát novou kapitolu našeho odkazu inovací a vynalézavosti,” nechal se slyšet starosta Rahm Emanuel. Dodal, že daňové poplatníky nebude projekt stát ani korunu.

Dopravní systém Chicago Express Loop, který bude startovat v městské části Loop, by neměl být zaměňován s Muskovým dalším dopravním projektem Hyperloop. Ten má tvořit trubka s kapslemi, v níž by se lidé díky podtlaku mohli přepravovat rychlostí až 1220 kilometrů za hodinu. V tomto případě jde o systém dálkové dopravy. Nicméně projekty městské dopravy by na něj mohly navazovat.

Elon Musk je americký podnikatel jihoafrického původu, který založil společnost SpaceX a vede automobilku Tesla Inc. Je partnerem kanadské zpěvačky Grimes, s níž se poprvé objevil na veřejnosti při květnovém slavnostním večeru Met Gala v newyorském Metropolitním muzeu umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám