Hlavní obsah

WorldCom musí zaplatit rekordní pokutu

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americký soud schválil plán na vyrovnání požadavků investorů, kteří byli poškozeni účetním skandálem firmy WorldCom. Zbankrotovaná telekomunikační společnost má podle soudního verdiktu zaplatit pokutu v rekordní výši 750 miliónů dolarů. Vyrovnání schválila také americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Foto: Aleš Plevka
Článek

Podle soudce Jeda Rakoffa WorldCom zaplatí 500 miliónů dolarů v hotovosti a 250 miliónů dolarů v akciích vydaných poté, co skončí jeho ochrana před věřiteli.

Požadavek na vyrovnání byl původně ve výši 1,5 miliardy dolarů, ale poté, co WorldCom zbankrotovala, byl značně snížen, připomnělo zpravodajství BBC.

SEC však později pokutu opět zvýšila na 750 miliónů, protože rivalové WorldComu, například společnosti AT a Verizon, protestovali. Podle jejich názoru by firma měla až příliš měkké podmínky pro návrat z bankrotu.

Chtějí se přejmenovat

WorldCom již vyměnila svoje šéfy a snaží se vybřednout z potíží, podle expertů jí to však bude trvat velmi dlouho.

Do roku 1990 byla jednou z nejúspěšnějších telekomunikačních společností poskytujících telefonní a internetové služby. V červnu roku 2002 firma připustila, že nadhodnotila příjmy o čtyři miliardy dolarů. Měsíc poté se tento schodek zvýšil na 11 miliard dolarů a firma zaznamenala největší bankrot v historii USA.

Rekordní vyrovnání převyšuje zatím největší pokutu 400 miliónů dolarů, kterou SEC udělila makléřské společnosti Salomon Smith Barney patřící do skupiny Citigroup jako součást dohody za 1,4 miliardy dolarů se zákazníky skupiny makléřských firem na Wall Streetu. Ti byli mylně informováni analytiky makléřských firem v investičních doporučeních. 

WorldCom plánuje po návratu z bankrotu změnit svůj název na MCI.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám