Hlavní obsah

Wasabi někteří výrobci nahrazují křenem selským, varuje inspekce

Novinky, bož

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na potraviny, které podle názvu nebo obalu obsahují křen wasabi. V 60 procentech případů zjistila klamání spotřebitele, například záměnou křenu japonského druhu wasabi (Eutrema japonská, Wasabia japonica) za levnější křen. Novinkám to sdělil tiskový zástupce SZPI Radoslav Pospíchal.

Foto: Profimedia.cz

Křen selský (na ilustračním snímku) nelze zaměňovat s japonským křenem wasabi.

Článek

Inspekce odebrala 57 vzorků potravin, z nichž se 34 ukázalo jako nevyhovující. „S kontrolovanými osobami inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty,” uvedl Pospíchal.

U některých potravin byl křen wasabi uveden v názvu nebo na obalu, ale podle etikety ho neobsahovaly, místo nich byl ve složení uveden křen selský. Týkalo se to například výrobce Aksam Spólka nebo dodavatelů Gemini DD a Arctica Import-Export.

„Eutrema japonská (Wasabia japonica) a křen selský (Armoracia rusticana) jsou rostliny patřící do stejné čeledi brukvovitých, ale jedná se o dva různé rody. Není tedy možné tyto dvě rostliny zaměňovat a výrobek z křenu, ačkoliv dobarvený a dochucený třeba hořčičnými semínky, označovat jako wasabi,” uvedla inspekce v tiskové zprávě.

U dalších nevyhovujících vzorků bylo například špatně uvedeno datum minimální trvanlivosti, obchodní název nebo adresa provozovatele potravinářského podniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám