Hlavní obsah

VZP nemusí platit pokutu, ÚOHS ji nestihl projednat

BRNO

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nakonec nedostane pokutu 800 000 korun, kterou jí loni vyměřil antimonopolní úřad v souvislosti s internetovými zdravotními knížkami. Pojišťovna sice v projektu IZIP pochybila, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale nestihl včas rozhodnout. To sice udělal už dříve, pak ale verdikt zrušil.

Foto: Luděk Fiala, Novinky
Článek

VZP dostala dvě pokuty v celkové výši 800 000 korun loni za to, že k předložení nabídky do tendru na internetové zdravotní knížky vyzvala jediného uchazeče, firmu IZIP. Projekt internetových knížek je však staršího data, jeho zavedení je spojeno s předchůdkyní současného ředitele Pavla Horáka Jiřinou Musílkovou.

Ta už dříve ČTK řekla, že nemohli oslovit více uchazečů, protože nikdo jiný v Česku neměl projekt na předávání informací o zdraví pacientů na internetu.

Zakázku antimonopolní úřad zkoumal na podnět vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která se zabývala hospodařením VZP a činností její bývalé ředitelky. Vydal několik rozhodnutí, která později postupně zase rušil.

Nejprve předseda ÚOHS Martin Pecina našel v původním verdiktu formální chyby, později nařídil, aby se do správního řízení zahrnulo více účastníků. Vše se ale protahovalo tak, že úřad o několik měsíců propásl lhůty. Podle zákona má totiž rok od chvíle, kdy se dozví o nezákonném jednání, na to, aby vyměřil pokutu. Nynější rozhodnutí už je konečné. Pokud se nikdo z účastníků neobrátí na brněnský krajský soud, případ tak končí.

Pokuta 800.000 Kč byla jednou nejvyšších sankcí za veřejné zakázky. I když ji úřad zrušil, na pochybeních pojišťovny dál trvá.

Výběr článků

Načítám