Hlavní obsah

Vzestupy a pády Václava Fischera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel a bývalý senátor Václav Ficher v pátek opustil tři firmy, které před 14 lety zakládal. V CK Fischer, Fischer s.r.o. a Fischer Air si nicméně ponechal čtvrtinový podíl. Jaký byl dosavadní Fischerův podnikatelský život?

Foto: Jiří Cysař

Poštovna

Článek

Prosinec 1990

Německá cestovní kancelář Fischer Reisen, kterou Václav Fischer v roce 1980 založil v Hamburku, rok po sametové revoluci otevřela v Praze první pobočku.

16. července 1991

Do obchodního rejstříku byla zapsána společnost Fischer Reisen CS jako společnost s ručením omezeným.

Rok 1995

Fischer prodal německou cestovní kancelář Fischer Reisen letecké společnosti Condor a v srpnu 1995 změnil obchodní jméno její bývalé pobočky na Fischer, s.r.o.

26. července 1996

Fischer založil soukromou leteckou společnost Fischer Air.

Rok 1998

V 18 českých pobočkách prodal Fischer 250 tisíc zájezdů, obrat Fischer, s.r.o. činil 3,8 miliardy korun.

21. prosince 1999

Do obchodního rejstříku byla zapsána akciová společnost Cestovní kancelář Fischer.

Rok 2000

Fischer, s.r.o. se propadla do téměř půlmiliardové ztráty. Dalších 147 miliónů činil prodělek firem CK Fischer a Fischer Air. Fischer začal hovořit o prodeji podílů ve svých společnostech zahraničnímu investorovi.

19. července 2002

Hospodářské noviny uvedly, že akcie CK Fischer a obchodní podíl Fischer Air jsou zastaveny Komerční bance.

Únor 2003

Mluvčí CK Fischer Věra Kudynová uvedla, že společnost nemá dosud uzavřenou novou smlouvu na pojištění proti krachu. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v této souvislosti podala na cestovní kancelář Fischer i trestní oznámení. CK ale nakonec potřebné smlouvy 5. února uzavřela.

Duben 2003

Mladá fronta Dnes informovala o tom, že celní správa zadržela jedno ze tří letadel Fischer Air kvůli údajnému daňovému dluhu vůči státu. Zástupci cestovní kanceláře však tento dluh odmítli uznat. Problém dle Kudynové nastal při změně celního režimu.

30. července 2003

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Lada Horáková potvrdila, že firmy České aerolinie, Česká správa letišť (ČSL) a KB podaly u soudu návrh na exekuci majetku Fischer Air.

31. července 2003

Obvodní soud v Praze povolil exekuci majetku firmy Fischer, s.r.o. Návrh na ni podala KB s tím, že exekuce se týká i Fischera jako fyzické osoby. Fischerova mluvčí Kudynová uvedla, že exekutoři začali sepisovat také majetek Fischer Air. Firmě navíc pojišťovna Allianz vypověděla povinné pojištění letadel. Kudynová také uvedla, že exekuční opatření se netýká největší tuzemské CK Fischer.

1. srpna 2003

Řízení firem Fischer, s.r.o. a Fischer Air převzali podle Kudynové nucení správci.

3. srpna 2003

Fischer podepsal se společností Atlantik FT ropného a plynařského magnáta Karla Komárka smlouvu, která měla zajistit poskytnutí provozního financování skupině jeho firem. Podmínkou smlouvy ale byla dohoda s věřiteli o ukončení exekuce ve Fischer Air a Fischer, s.r.o.

20. srpna 2003

Pojišťovna Allianz zrušila výpověď pojištění leteckých rizik pro letadla Fischer Air a pojištění obnovila.

8. a 9. září 2003

Soud zastavil poslední exekuci na leteckou společnost Fischer Air.

4. listopadu 2003

Bylo oznámeno, že firma podnikatele Komárka K Capital Group se stane majoritním vlastníkem cestovní kanceláře Fischer. Získá v ní 75procentní podíl, stejně jako ve společnostech Fischer, s.r.o. a Fischer Air.

7. listopadu 2003

Fischer uvedl, že ve stanovách CK Fischer bude zakotveno, že jeho čtvrtinový podíl v cestovní kanceláři mu bude stačit jako takzvaná blokační minorita.

18. prosince 2003

Mimořádná valná hromada CK Fischer; Komárkovi lidé obsadili většinu míst v orgánech společnosti. Fischerovi zůstalo křeslo předsedy představenstva.

30. ledna 2003

Fischer odchází z cestovní kanceláře, kterou založil.

Reklama

Související témata:

Související články

Fischer jedná s věřiteli

V hlavním městě se ve středu objevila fáma, že jedné z největších tuzemských cestovek CK Fischer hrozí rozsáhlá exekuce majetku. Majitel společnosti Václav...

Výběr článků

Načítám