Hlavní obsah

Výzkum: Lidé nechtějí za prací dojíždět, přesčasy jim nevadí

PRAHA

Češi i přes zkušenosti s nezaměstnaností nejsou ochotní přijmout nabízenou práci, která neodpovídá jejich kvalifikaci. Dvě třetiny lidí by nepřijali práci, která je placená méně, než jsou zvyklí dostávat. Na druhou stranu jsou ochotní zvýšit pracovní tempo a být v zaměstnání déle. Vyplývá to z průzkumu, který v květnu provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Dana Ehlová

Základ úspěchu Tříkrálové sbírky v Dobrušce.

Článek

Dvě třetiny lidí by v případě, že by zaměstnání ztratily, hledaly nejprve konkrétní práci, na kterou mají kvalifikaci. Pouze jedna třetina by se ohlížela po jakékoliv práci.

"V porovnání s listopadem loňského roku, kdy jsme našim respondentům pokládali stejnou otázku, se podíl těch, kteří by hledali spíše konkrétní zaměstnání, na úkor těch, kteří by upřednostnili přijetí jakékoliv práce, zvýšil o pět procent," uvedl Jan Červenka z CVVM.

Jakékoliv zaměstnání by častěji přijali nekvalifikovaní dělníci a lidé se základním vzděláním.

Práce přesčas nevadí

Výzkum se zabýval i podmínkami, za kterých by lidé v případě nezaměstnanosti práci přijali. Více než polovině by nevadilo přijmout práci, která vyžaduje nižší kvalifikaci, případně takovou, při které by museli projít rekvalifikací nebo se zaučit. Dvěma třetinám lidí by nevadila práce přesčas, případně vyšší pracovní tempo, než na byli zvyklí na předchozím místě.

Na druhou stranu většině lidí by vadilo se za prací stěhovat nebo dojíždět déle než dvě hodiny. Stejně tak by více než polovina dotázených nestála o práci v zahraničí.

Odpovědi na dotaz ( v %), zda by lidé přijali práci, která by vyžadovala:
.rozhodně anospíše anospíše nerozhodně ne
rekvalifikaci2554124
práci v hluku (horku)4184327
menší plat3274220
nižší kvalifikaci1247269
vyšší tempo858206
přesčasy1257196
práci v noci8313124
práci o víkendech10371819
více než 2 hod dojíždění5154032
stěhování3132352
práce v zahraničí9191845
pozn: dopočet do 100% tvoří odpovědi "Nevím"
Zdroj: CVVM

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám