Hlavní obsah

Využití jádra umožní snížit emise CO2

Právo, Martin Procházka
PRAHA

Evropská unie by si měla stanovit cíl vyrábět v roce 2030 šedesát procent energie z bezemisních nebo nízkoemisních zdrojů. Ve čtvrtek to na zasedání Evropského jaderného fóra (ENEF) v Praze řekl premiér Mirek Topolánek. Vedle obnovitelných zdrojů mezi ně zařadil i jádro. S tím, že jaderná energie může pomoci EU snižovat emise oxidu uhličitého, souhlasili i další řečníci.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda Evropské komise José Barroso (vpravo) a premiér Mirek Topolánek

Článek

Podle Topolánka by se na fóru mělo diskutovat vedle nynějšího cíle Evropské unie do roku 2020 také o cíli do roku 2030. „Tedy 60 procent výroby elektrické energie v Evropské unii z neemisních nebo nízkoemisních zdrojů, obnovitelných, případně nukleárních. To je velmi ambiciózní cíl,“ řekl Topolánek.

„Není možné naplnit závazné cíle a přitom doufat, že vyrobíme takové množství elektrické energie, které by zabezpečilo nárůst potřeby občanů v následujících 50 letech jenom z obnovitelných zdrojů,“ dodal premiér.

Předseda Evropské komise José Barroso zdůraznil, že závisí na každém členském státu EU, jaký poměr mezi energiemi si zvolí a zda si zvolí jadernou energii. „Není to byznys Evropské komise. Respektujeme odlišné postoje jednotlivých zemí,“ řekl.

„Všem je nám jasné, že bez jádra nemůžeme zajistit dostatek elektrické energie pro Evropu. Přitom ještě před několika lety se na podpůrce jaderné energetiky nahlíželo jako na čarodějnice,“ řekl na Fóru slovenský premiér Robert Fico.

Slovenská vláda podle něj jadernou energii velice podporuje. „Kvůli závazku předchozí vlády zavřít dva jaderné reaktory musíme nyní dovážet 20 procent elektřiny,“ uvedl slovenský premiér. Zavření bloků slovenských jaderných elektráren není podle něj otázkou bezpečnosti, ale otázkou energetických zájmů a byznysu.

„Nejde o otázku bezpečnosti. Existují potvrzení všech příslušných agentur, že dva reaktory, které musíme odstavit, mohou vyrábět elektřinu až do roku 2020 či 2025,“ dodal Fico s tím, že nyní se na Slovensku předhánějí investoři v tom, kdo bude stavět nové jaderné reaktory. „Jsem přesvědčen, že jsme byli úmyslně zbaveni energetické soběstačnosti,“ dodal slovenský premiér.

Výsledkem diskusí fóra mají být konkrétní doporučení pro Evropskou komisi, jak dál postupovat v jaderné energetice. Delegáti se rovněž radí o potenciálu jádra i o chybějících odbornících v jaderném výzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám