Hlavní obsah

Vysoce účinná vakcína proti covidu zalila burzy optimismem, akcie vystřelily nahoru

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální akciový index MSCI v pondělí o jedno procento překonal svůj dosavadní rekord, informoval server listu Financial Times. Výrazné růsty si připisují také německý DAX, britský FTSE nebo celoevropský Stoxx 600. Vlnu optimismu vyvolaly nadějné výsledky testů vakcíny proti covidu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína firem BioNTech a Pfizer podle předběžných výsledků třetí fáze testů dosáhla devadesátiprocentní účinnosti.

Článek

Vakcína firem BioNTech a Pfizer podle předběžných výsledků třetí fáze testů dosáhla devadesátiprocentní účinnosti.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Akcie obou firem se obchodují na newyorské burze. V předběžném obchodování cenné papíry Pfizeru vystřelily o 15,5 procenta na 42 dolarů za kus, akcie BioNTech o 24,9 procenta na 114,90 dolaru za kus.

Britský index FTTSE, který zahrnuje sto nejhodnotnějších společností obchodovaných na londýnské burze, v pondělí po 14. hodině středoevropského času vykazoval růst o 5,5 procenta.

Trh čeká Trumpovu porážku, akcie zpevnily

Ekonomika

Německý DAX zahrnující 30 největších společností na frankfurtské burze ve stejnou dobu rostl rovněž o 5,5 procenta.

Na pražské burze se v pondělí daří především akciím bank. Akcie Monety posílily o 5,73 procenta na 59 korun za kus, matka České spořitelny Erste si polepšila o 8,84 procenta na 526,80 za akcii a hodnota jedné akcie Komerční banky se zvýšila o 5,5 procenta na 517 korun.

Trhy navíc již předtím pozitivně reagovaly na vyhlídku usednutí demokrata Joea Bidena v Bílém domě při zachování republikánské většiny v Senátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám