Hlavní obsah

Výpadky dodávek ropy jsou v zimě možné, varuje Rusko

– Moskva
Novinky, pit

Dodávky ropy z Ruska přes ropovod Družba do Česka, na Slovensko a do Maďarska by mohly v nadcházející zimě postihnout výpadky. Uvedl to ruský list Vedomosti s odkazem na mluvčího ruské společnosti Transněfť Igora Ďomina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Společnost se chystá rozeslat evropským spotřebitelům dopisy s varováním," citují Vedomosti Ďomina.

Důvodem „nestandardní situace“ je prý přeprava venezuelské ropy z oděského přístavu na jihu Ukrajiny přes ropovod Oděsa-Brody a dále jednou z větví ropovodu Družba do Běloruska. Stejný úsek Družby, spolu s paralelní větví, však slouží i k přepravě ruské ropy do střední Evropy, a tak vzniká nedostatek kapacit. Potrubí je podle Transněfti už na hranici možností a nemá rezervu, která by mohla uspokojit vyšší poptávku v případě chladné zimy.

Spor o cla

Dodávky venezuelské ropy do Běloruska přes Ukrajinu jsou důsledkem sporů mezi Minskem a Moskvou o cla na ruskou ropu. Postup Minsku nedávno označil viceprezident Transněfti Michail Arustamov za „politické hry“, protože ruská ropa je i se clem v plné výši o 52 až 58 dolarů lacinější, ale Minsk dal přednost Caracasu.

Minulý měsíc při jednání česko-ruské mezivládní komise ruský vicepremiér Alexandr Žukov ujistil, že výpadky v dodávkách ruské ropy nebo plynu jako v minulých letech nehrozí. „Plyn a ropu budeme dodávat do Česka bezproblémově, v souladu se všemi dohodami. Žádné otevřené otázky neexistují. Všechny problémy s dodávkami ropy, které se vyskytly před dvěma lety, jsou vyřešeny. Dnes se žádné hrozby vyskytnout nemohou,“ řekl ČTK Žukov.

Právě v úterý mají v Praze za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) společnosti MERO Germany AG a TAL podepsat smlouvu, která zajistí větší kapacitu pro dopravu ropy přes Německo při výpadku ropovodu Družba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám