Hlavní obsah

Výměna kotlů je v kurzu, stát na ně přidá další skoro dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí uvolní další 1,5 miliardy korun z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na výměnu zastaralých kotlů. Zájem o dotaci z třetí vlny takzvaných kotlíkových dotací převýšil původně vyčleněné tři miliardy. Na krajské úřady dorazilo přes 40 tisíc žádostí s požadavkem na 4,2 miliardy korun. Ministerstvo o tom informovalo v středeční tiskové zprávě. Dalších 380 milionů resort uvolní na půjčky na kotle.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně nejsou vyčerpány prostředky pouze v Praze a na Vysočině, druhé kolo se chystá ještě v Královéhradeckém kraji. Ve většině ostatních krajů byly tisíce žádostí přijaty do takzvaného zásobníku projektů. Právě pro ně je nová dotace určena.

Peníze na kotlíkové dotace poskytne krajům Státní fond životního prostředí (SFŽP) z podprogramu NZÚ Adaptační a mitigační opatření, který je běžně financován z výnosů z emisních povolenek.

Stav ovzduší se prudce zhoršil. Češi pořád topí uhlím

Domácí

„Pokud ani tato dílčí alokace v některých krajích nestačí pokrýt převis poptávky a kraj prokáže dostatečnou absorpční kapacitu, není vyloučen ani další přesun nevyužitých prostředků z jiných krajů,” uvedl ministr Richard Brabec (ANO). O peníze mohou zájemci SFŽP žádat od 18. listopadu.

Ministerstvo také dříve spustilo ve třech krajích - Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém - pilotní program bezúročných půjček na kotle. Obyvatelům těchto regionů umožní předfinancovat výměnu kotle. Půjčky se administrují přes obce. Vrácené peníze z půjček si následně obce budou moci ponechat a použít na projekty, které povedou k dalšímu zlepšení životního prostředí. Celkem na půjčky na kotle včetně nového příspěvku 380 milionů ministerstvo posílá z rozpočtu SFŽP 1,2 miliardy korun.

Češi topí hlavně kotlem, jen polovina ale objednává jeho pravidelnou revizi

Finance

Do programu půjček se dosud zapojilo 273 obcí, v Moravskoslezském kraji to podle Brabce je v podstatě každá druhá obec. Celkově obce zatím zažádaly o 1,1 miliardy korun.

„V Moravskoslezském kraji byl zájem o půjčky tak obrovský, že ani už jednou navýšená celkem 600milionová dotace na všechny obce nestačila. Z těchto peněz už na půjčky dosáhnou minimálně všechny obce v aktuálním zásobníku, například i Opava, Krnov nebo Bohumín, který zatím financuje půjčky ze svého,” poznamenal ministr.

Ve třetí výzvě kotlíkových dotací lidé poprvé nemohou žádat o peníze na kotle umožňující spalování uhlí. Od 1. září 2022 se musí v ČR přestat topit v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy.

Reklama

Výběr článků

Načítám