Hlavní obsah

Výbor souhlasil se zvýšením spotřební daně, cena cigaret poroste

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústavně-právní výbor Sněmovny v pátek souhlasil s návrhem ministerstva financí na zvýšení spotřební daně. Krabička cigaret má kvůli ní zdražit o tři až čtyři koruny. Pokud by zvýšení daně nezačalo platit od září, pak by se zdražovalo ještě víc. V této souvislosti se hovoří o tzv. Babišově fintě.

Článek

Výše spotřební daně se odvíjí od kurzu k prvnímu říjnu, podle ministerstva by měl být tedy zákon přijat do konce letošního září, aby se výše daně odvíjela od kurzu z loňského roku, než jej vychýlily intervence České národní banky.

Pokud by se zákon nestihl odsouhlasit do konce září, cena krabičky by místo o tři až čtyři koruny vzrostla o šest až sedm korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sněmovna minulý týden odsouhlasila rychlejší projednání novely, aby se dané termíny stihly. V pátek měl normu na stole ústavně-právní výbor. Někteří členové výboru měli sice námitky k otázce regulace předzásobení, kvůli snaze o rychlé projednání ale poslanci návrh schválili s tím, že se případné změny doplní v rámci druhého čtení.

Novelu už mezitím schválil sněmovní rozpočtový výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám