Hlavní obsah

Vrazili nám nůž do zad. Turecko viní z krize Američany

• Aktualizováno
Novinky, tov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Spojené státy, že svému strategickému spojenci v NATO „vrazily nůž do zad“. Vyhlásil také bojkot elektroniky z USA. Rekordnímu propadu turecké liry z posledních dní předcházelo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobit cla na dovoz turecké oceli a hliníku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Za jeden americký dolar zaplatili Turci ve čtvrtek skoro dvojnásobek toho, co stál na začátku roku.

Článek

„Jsme spolu v NATO a pak svému strategickému partnerovi vrazíte nůž do zad,“ uvedl na adresu Američanů Erdogan na pondělní tiskové konferenci v Ankaře.  Použil také spojení, že USA „střelily svého strategického partnera do nohy“.

V úterý turecká lira k dolaru mírně posiluje, jde ale zřejmě jen o korekci po obrovském propadu z posledních dní. Od začátku roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zaměstnance směnárny v Istanbulu počítá turecké liry

Jenom během pátku, kdy Trump oznámil zdvojnásobení cel, lira propadla až o 18 procent, což mělo negativní dopad na světové akciové trhy i na kurz eura i koruny. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách. To by mohlo mít dopad i na některé evropské banky.

Turecko-americké vztahy se v poslední době zhoršily kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Toho turecké úřady obviňují z terorismu a špionáže. Spojené státy už v polovině minulého týdne kvůli procesu s pastorem zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti. Sankce oslabily kurz liry i akcie. Trump na Twitteru odůvodnil zvýšení cel oslabením turecké měny, zároveň ale připsal „naše vztahy s Tureckem teď nejsou dobré”.

Bojkot elektroniky

Erdogan stále ujišťuje, že turecká ekonomika neprochází krizí a že s Čínou, Ruskem a s Ukrajinou bude obchodovat v národních měnách.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

V úterý turecký prezident vyhlásil bojkot americké elektroniky.  Naznačil, že Turecko například přestane nakupovat americké telefony iPhone a nahradí je telefony od jihokorejské společnosti Samsung či turecké firmy Vestel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám