Hlavní obsah

Von der Leyenová je v Praze. Přivezla 180 miliard

Právo, Novinky, tov, bož

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová v pondělí přijela do Prahy na setkání premiérem Andrejem Babišem (ANO), s nímž diskutuje o podrobnostech českého národního plánu obnovy (NPO). Na jeho základě má Česko z mimořádného evropského fondu získat 180 miliard na obnovu ekonomiky po covidové krizi. Že komise NPO schválila, mají oba politici oznámit v Národním muzeu.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Česko schválilo NPO ve výši téměř 200 miliard, zhruba 20 miliard hodlá čerpat v podobě výhodných úvěrů od EU. Na rozdíl od některých jiných zemí o ně však zatím nepožádalo, ačkoli Babiš před červnovým summitem tuto možnost otevřeně podpořil.

Komise v rámci hodnocení sleduje, zda strategie splňuje více než desítku kritérií, která EU pro rozdělování peněz z bezprecedentního balíku více než 700 miliard eur (přes 18 bilionů Kč) na obnovu po covidu a přechod na klimaticky šetrné hospodářství požaduje.

S miliardami na rozjezd reformy penzí Národní plán obnovy nepočítá

Domácí

Nejméně 37 procent peněz by mělo mířit do klimaticky šetrných projektů a pětina do digitalizace. Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce či podporu podnikání a zdraví.

Největšími příjemci peněz z fondu mají být Itálie a Španělsko, které jako země nejvíce zasažené loňskou první vlnou pandemie dohromady dostanou přes 260 miliard eur (6,7 bilionu korun). Jejich plány jsou stejně jako ten německý, francouzský či slovenský mezi první skupinou schválenou ministry financí.

Šest pilířů NPO
Digitální transformace27,8 mld. Kč
Ekologie, energetika, doprava85,2 mld. Kč
Vzdělávání a trh práce41,8 mld. Kč
Instituce, regulace, podpora podnikání10,9 mld. Kč
Výzkum, vývoj, inovace13,2 mld. Kč
Zdraví a odolnost obyvatelstva12,4 mld. Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám