Hlavní obsah

Volkswagen stahuje z trhu 60 tisíc vozů Audi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 60 tisíc osobních automobilů Audi musí z nařízení Spolkového úřadu pro motorová vozidla (KBA) celosvětově svolat automobilka Volkswagen. Ve vozech byl zjištěn nepovolený software, který manipuloval měřením emisí, oznámil ve středu úřad.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu včas neinformovalo o podvodech kolem měření emisí.

Článek

Jde o modely Audi A6 a A7 s naftovým motorem o objemu 3,0 litru, který má plnit emisní normu Euro 6. Celkově má být z trhu staženo 60 000 automobilů, z toho 33 000 v Německu.

Audi, prémiová značka koncernu, minulý měsíc oznámila, že zastavila dodávky modelů A6 a A7 s určitým typem dieselového motoru poté, co zjistila problémy s emisním softwarem.

Emisní aféra se řeší téměř tři roky

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká EPA automobilku obvinila, že její dieselové motory obcházely pomocí speciálního softwaru měření emisí. [celá zpráva]

S Američany se Volkswagen na začátku roku 2017 domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody automobilka přiznala vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatila 4,3 miliardy dolarů. [celá zpráva]

Manažer automobilky Oliver Schmidt byl kvůli aféře odsouzen k sedmiletému vězení pro podíl na podvodu. Dále dostal pokutu 400 tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám