Hlavní obsah

Volkswagen se kvůli skandálu po 20 letech propadl do ztráty 3,5 miliardy eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wolfsburg
Aktualizováno

Německý automobilový koncern Volkswagen v důsledku skandálu kolem falšování testů emisí vykázal svou první čtvrtletní ztrátu za více než dvě desetiletí. Firma v letošním třetím kvartálu prodělala na provozní úrovni 3,5 miliardy eur (zhruba 95 miliard Kč) po zisku 3,2 miliardy eur před rokem. Zhoršila navíc odhad zisku na celý letošní rok.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Volkswagen upozornil, že výsledky za třetí čtvrtletí negativně ovlivnila tvorba rezervy v objemu 6,7 miliardy eur na budoucí opatření související se skandálem kolem měření emisí. Rezerva je o něco vyšší než původně avizovaných 6,5 miliardy eur.

Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o více než pět procent na 51,5 miliardy eur (1,4 biliónu Kč). Firma potvrdila, že její celoroční odbyt by měl zůstat zhruba na loňské úrovni, kdy činil rekordních 10,4 miliónu vozů. Dodala však, že počítá s výrazným poklesem celoročního provozního zisku z rekordních 12,7 miliardy eur v loňském roce.

Čistá ztráta Volkswagenu ve třetím čtvrtletí dosáhla 1,67 miliardy eur. Byla tak nižší, než očekávali analytici, kteří ji v anketě společnosti FactSet odhadovali na 2,11 miliardy eur. Akcie Volkswagenu díky tomu během dopoledne na burze ve Frankfurtu přidávaly více než tři procenta.

Škoda Auto zvýšila zisk i tržby

Naopak provozní zisk vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, která je dceřinou společností Volkswagenu. Vytvořila provozní zisk 734 milionů eur (téměř 20 miliard Kč). Meziročně je to nárůst asi o 13 procent.

Tržby Škody Auto stouply téměř o šest procent na 9,3 miliardy eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám