Hlavní obsah

Volkswagen se chystá na burzu s divizí nákladních vozů

Německý automobilový koncern Volkswagen se chystá nabídnout na burze akcie své divize nákladních vozů a autobusů. O víkendu o tom informoval deník Handelsblatt. Firma, jejíž součástí je i Škoda Auto, plánuje ještě v březnu vyčlenit značky Scania a Man z mateřského koncernu do samostatné akciové společnosti, což by byl krok před vstupem na burzu.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Vlajka Volkswagenu u autosalónu v německé Bochumi.

Článek

„Na burze by se akcie měly začít poprvé obchodovat na jaře příštího roku,” sdělil listu vysoce postavený zdroj z firmy. List nicméně připomněl, že o věci zatím nebylo definitivně rozhodnuto, schválit ji ještě musí představenstvo, dozorčí rada a formálně vyjádřit se k ní musejí i odbory.

Podle analytiků by nová společnost po vstupu na burzu mohla získat více než deset miliard eur (přes 254 miliard korun).

Vedle zdravotnické divize strojírenské firmy Siemens Healthineers by šlo po letech o druhou největší takzvanou primární veřejnou nabídku akcií (IPO) na frankfurtské burze, připomněl týdeník Der Spiegel.

Volkswagen se k plánované přeměně nákladní divize v akciovou společnost nevyjádřil. Tisková mluvčí pouze připomněla dřívější výroky člena představenstva Andrease Renschlera, který za divizi nákladních vozů odpovídá. Ten připustil, že vstup na burzu je jedna z možností, kterou firma zvažuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám