Hlavní obsah

Volkswagen předstihl Toyotu a stal největším výrobcem automobilů na světě

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory problémům způsobeným emisní aférou se německému automobilovému koncernu Volkswagen podařilo v prodejích předstihnout japonskou automobilku Toyota. Stal se tak největším výrobcem automobilů na světě. Ve čtvrtek o tom napsal německý ekonomický deník Handelsblatt. Volkswagen zároveň dosáhl nejlepších prodejních čísel od svého založení.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Letošní rok, který následuje po emisním skandálu, bude pro Volkswagen zřejmě nejúspěšnější v historii.

Článek

Volkswagen za rok 2016 dosáhne čísla 10,2 miliónu prodaných vozů, což znamená meziroční nárůst o 3,3 procenta. Čísla sice ještě nejsou oficiální, neboť německá automobilka své letošní účetnictví ještě neuzavřela, nicméně podle znalců problematiky jde o hotovou věc, zdůraznil Handelsblatt.

„Koncern Volkswagenu se nakonec dostane zcela jednoznačně před Toyotu a jejích 10,1 miliónu prodaných automobilů,“ uvedl analytik automobilového průmyslu Frank Schwoppe.

S necelými deseti milióny prodaných vozů bude třetí největší automobilkou za letošní rok americký koncern General Motors.

Podle dosud uveřejněných údajů za jedenáct měsíců Volkswagen vyexpedoval 9,4 miliónu automobilů, což znamená zhruba 850 tisíc vozů za měsíc. Pokud se Volkswagenu v prosinci podaří tento průměr udržet, znamenalo by to, že se na konci roku dostane na číslo 10,23 miliónu aut.

Automobilku měl poškodit emisní skandál

Volkswagen do určité míry poškodil emisní skandál, v jehož důsledku automobilka přikročila k určitým úsporným opatřením a zrychlila snahu o přechod na moderní technologie. Prodejní čísla však podle Handelsblattu ukazují, že z dlouhodobého hlediska se na kondici Volkswagenu příliš nepodepsal.

Emisní aféra vypukla loni v září, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva] Automobilka kvůli kauze čelí množství žalob. Mimo jiné od svých amerických distributorů, [celá zpráva] ale i od tří spolkových zemí Německa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám