Hlavní obsah

Volkswagen požaduje dvouleté zmrazení mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WOLFSBURG

Vedení automobilky Volkswagen bude po svých zaměstnancích ze západoněmeckých továren požadovat, aby se pro příští dva roky vzdali zvýšení mezd. Odboráři přitom minulý týden vystoupili s požadavkem na čtyřprocentní zvýšení platů a garanci zachování pracovních míst.

Foto: Vratislav Konečný

Mimořádné jsou pískovcové balvany Bílé kameny na kraji Lužických hor

Článek

Odbory IG Metall a závodní rada VW požadují zvýšení mezd o čtyři procenta a garanci zachování 103 tisíc pracovních míst v šesti závodech koncernu v západním Německu. Odboráři přitom nevyloučili stávkové akce.

Personální šéf Volkswagenu Peter Hartz ale požadavek na zachování míst na plných deset let odmítl. Navrhl, aby od roku 2005 určovala zaměstnanost dohoda pro celý sektor a nikoli pro jednotlivé závody. Kladně se nepostavil ani k požadavku na zvýšení platů. Ve firemním programu snižování nákladů není pro kolektivní dohodu o růstu mezd žádný prostor, reagoval ve středu na tiskové konferenci ve Wolfsburgu Hartz.

Jednací maratón začne v září

Šéf IG Metall Jürgen Peters pro dnešní list Handelsblatt řekl, že jednání nemusí jít do konfrontačních střetů a stávkových akcí. "Není pro nás ničím novým, že management nesplní naše požadavky na povel. Doufám, že dokážeme dosáhnout řešení přátelskou cestou," řekl Peters.

Jednání o kolektivní smlouvě ve VW začnou 15. září a trvat by měla do konce října. Stanou se zkouškou ochoty německých dělníků přijmout nepopulární opatření, a přispět tím k oživení růstu největší evropské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám