Hlavní obsah

Volkswagen by letos mohl sesadit Toyotu z prvního místa v prodeji aut na světě

Japonská automobilka Toyota Motor Corporation loni uhájila postavení největšího světového prodejce automobilů. Prodej jí stoupl o tři procenta na 10,231 miliónu vozidel. Volkswagen zůstal těsně druhý s 10,14 miliónu prodaných aut. Toyota letos očekává pokles prodeje, VW by ji tak podle pozorovatelů mohl letos z prvního místa sesadit.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo automobilky Volkswagen v německém Hamburku

Článek

Prodej Volkswagenu loni rostl podle agentury Bloomberg rychleji než Toyotě - o 4,2 procenta. Německý koncern plánuje zvýšení výroby především v Číně.

Toyota očekává, že v letošním roce prodá 10,15 miliónu vozů. Odhad zahrnuje i vozy sesterských firem Daihatsu Motor a Hino Motors. Meziročně by se tak celkový odbyt japonského koncernu snížil o procento.

Na třetím místě zůstala americká automobilka General Motors Co. Ta loni hranice deseti miliónů prodaných osobních a nákladních aut nedosáhla. I tak jí ale prodej za uplynulý rok meziročně stoupl na rekordních 9,92 miliónu vozidel.

Prodeje klesly naposledy kvůli zemětřesení

Podle mluvčí Toyoty, kterou citovala agentura Reuters, firma meziroční pokles prodeje předpovídala naposledy v roce 2000. Výjimkou byla pololetní revize v roce 2011, kdy byla kvůli přírodním katastrofám dočasně přerušena výroba. V době finanční krize Toyota nezveřejnila úvodní prognózu prodeje pro rok 2009.

Toyota vystřídala GM v čele světového prodeje automobilů v roce 2008. V roce 2011 však GM získala prvenství zpět kvůli problémům japonské společnosti v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a masivního stahování vozů do servisů. Jednu dobu předstihla Toyotu v prodeji i skupina Volkswagen, majitel Škoda Auto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám