Hlavní obsah

Voda v Praze příští rok zřejmě zdraží jen o inflaci

Cena vody v Praze by se příští rok měla zvýšit pouze o inflaci, rozhodli v úterý radní hlavního města. Inflace by měla být nižší než dvě procenta. Nyní Pražané za vodu platí 55,12 Kč za metr krychlový.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O zvýšení vodného a stočného radní v úterý nehlasovali jako o usnesení, bod projednali pouze jako informaci. Takový postup překvapil zástupce Pražských vodovodů a kanalizací (PVK). Jejich mluvčí Marcela Dvořáková řekla, že dosud nemají od magistrátu oficiální informace, v jaké výši by inflace měla být stanovena. Zatím proto nevědí, o kolik by měl metr krychlový pitné vody příští rok zdražit. Mluvčí magistrátu Jiří Wolf jí prý v úterý večer řekl, že inflace by měla být 1,8 procenta.

Voda naposledy v Praze podražila letos v lednu, kdy se ji magistrát rozhodl zdražit o 3,99 procenta. Tehdy zvýšení vodného a stočného náměstek primátora Rudolf Blažek odůvodnil zastaralou vodohospodářskou infrastrukturou a nutnými investicemi do ní.

Spotřeba vody v Praze, ale i celé ČR trvale klesá. Pražané přitom podle odborníků spotřebují přibližně o čtvrtinu více vody, než je celorepublikový průměr.

PVK zásobují vodou více než 1,4 miliónu obyvatel Prahy a okolí a zaměstnávají více než 1100 lidí. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám