Hlavní obsah

Voda příští rok zdraží průměrně o šest procent

ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé, kteří nemají vlastní studnu, zaplatí příští rok za vodu průměrně o šet procent více než letos. Nejvíce voda podraží v severních Čechách, tamní vodárny chtějí cenu vodného a stočného zvýšit o desetinu, metr krychlový tu bude stát 47 korun, což je zřetelně nad republikovým průměrem. V ostatních regionech zdražení nebude tak drastické.

Foto: Jana Končítková

Jedna z tabulí se objevila na pěší zóně v Bohumíně.

Článek

Nejméně vzroste cena vody v Plzni, kde je už teď velmi levná. Lidé tu zaplatí na metr krychlový 36,53 koruny.

V hlavním městě radní rozhodli, že voda zdraží jen o inflaci, kolik to bude, se v závěru roku dozvědí od Českého statistického úřadu, předběžně ale počítají s číslem 2,7 procenta. Pražané tak mohou počítat s tím, že 1000 litrů vody je bude stát 42,50 koruny.

Vodárny ve všech regionech se shodují na tom, že hlavní příčinou vyšších cen jsou nutné investice do oprav vodovodů. Infrastruktura je v některých místech desítky let stará a havárií přibývá. "Ke zdražení vody jsme museli přistoupit, protože je nutné investovat do rozvoje infrastruktury," řekl ředitel šumperských vodáren Alois Mazák.

Kolik bude stát vodné a stočné ve vybraných městech (Kč/metr3)
městocena v roce 2005
Praha42,50
Brno48,79
Ostrava41,47
Olomouc44,52
Plzeň36,53
Zlín43,40
Hradec Králové46,10
Pardubice48,83
Liberec47,00

"Vodné a stočné se zvyšuje i kvůli vyšším cenám energií," myslí si členka představenstva pardubických vodáren a kanalizací Květoslava Jeníčková. Lidé tu zaplatí příští rok za metr krychlový přibližně o tři procenta více než letos.

Naopak Praha zdůvodňuje nižší růst cen právě tím, že lidé už dost zaplatí za energie a zdražit ještě vodu by nebylo podle radních dobré. Ceny elektřiny vzrostou od ledna o 4,3 procenta, cena plynu průměrně o 1,3 procenta.

Jednoznačně nejvíc z velkých měst platí za vodu lidé v Brně. Metr krychlový je stojí přes 48 korun. V menších městech jsou ceny většinou nižší.

Reklama

Související články

Elektřina i plyn od ledna podraží

Cena elektřiny pro domácnosti vzroste od 1. ledna 2005 průměrně o 4,3 procenta. Nejvíce na jižní Moravě, kde lidé zaplatí o 7,6 procenta více než nyní. Plyn...

Výběr článků

Načítám