Hlavní obsah

Vlastník Fukušimy je v rekordní ztrátě, zveřejnil záběry úderu tsunami na elektrárnu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská společnost Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) se v loňském fiskálním roce, který končí letošním 31. březnem, propadla do rekordní ztráty 1,25 biliónu jenů (asi 261,1 miliardy Kč) po předchozím zisku téměř 134 miliard jenů. Je to nejvyšší ztráta firmy z japonského nefinančního sektoru v historii. Důvodem je neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima, kterou TEPCO vlastní, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Kvůli obrovským potížím hodlá šéf TEPCO, šestašedesátiletý Masataka Šimizu, odstoupit z funkce a přijmout plnou zodpovědnost, jak informuje japonský tisk. Na jeho místo by mě nastoupit podle agentury Kjódó Tošio Nišizawa.

Katastrofa, s jejímiž následky se japonští odborníci potýkají ještě i po dvou měsících, se stala nejhorší od výbuchu v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu. Akcie TEPCO se propadly o více než 80 procent.

„Je nám líto obětí zemětřesení a tsunami. Zároveň se velmi omlouváme za jaderné reaktory ve Fukušimě, které lidem způsobily tolik úzkosti, starostí a problémů,“ uvedl ve svém prohlášení Šimizu.

Miliardové odškodnění

Šimizu si vysloužil kritiku Japonců za to, že během dvou týdnů po katastrofě neučinil žádné veřejné prohlášení a neinformoval o stavu, v jakém se reaktory nacházejí. Byl rovněž nějakou dobu hospitalizován kvůli zdravotním potížím.

TEPCO zatím neodhadla předpokládané náklady na odškodnění pro tisíce lidí, kteří se museli evakuovat z okolí Fukušimy. Zároveň firma musí převzít finanční zodpovědnost za vyřešení problémů uvnitř jaderné elektrárny. Podle odhadů analytiků by se suma mohla pohybovat v rozmezí v přepočtu od 25 do 130 miliard dolarů (od 425 miliard do 2,2 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám