Hlavní obsah

Vlak se řítil rekordní rychlostí 603 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Rekordní rychlost 603 kilometrů v hodině vyvinul v úterý při testovací jízdě rychlovlak v Japonsku. O třináct kilometrů v hodině překonal rekord, který pokořil teprve před týdnem. Vlak má v budoucnu vozit cestující mezi metropolí Tokiem a městem Nagoja ve střední části Japonska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Levitující rychlovlak překonal hranici 600 kilometrů v hodiněVideo: Reuters

 
Článek

Souprava se sedmi vagóny pohybující se na principu magnetické levitace jela rychlostí přes 600 kilometrů v hodině jedenáct sekund. Ještě do minulého týdne, kdy padla hranice 590 km/h, přitom platil rekord z roku 2003, kdy vlak vyvinul rychlost 581 kilometrů za hodinu.

Japonské dráhy plánují nový rychlovlak uvést do provozu za dvanáct let. Trasu dlouhou 286 kilometrů má spoj urazit za pouhých 40 minut. Rychlovlaky šinkanzen v současnosti tuto trasu jezdí dvakrát déle.

Vlaky s technologií maglev se při jízdě pohybují v poli supravodivých magnetů, nacházejících se jak v kolejích, tak v jeho konstrukci. Vznášejí se zhruba deset centimetrů nad tratí.

Foto: ČTK/AP

Vlak vyvinul rekordní rychlost 603 kilometrů za hodinu.

Japonci chtějí, aby nové soupravy do roku 2045 jezdily také mezi Tokiem a Ósakou, vzdálenými od sebe 507 kilometrů. V cíli mají být za hodinu a sedm minut, tedy za poloviční čas než ty nynější.

Výstavba tratí však přijde Japonce draze. Jen úsek do Nagoje má stát v přepočtu bezmála sto miliard dolarů (2,5 biliónu korun). Japonci však doufají, že vlaky šinkanzen a technologie maglev prodají v zahraničí. Premiér Šinzo Abe brzy vyrazí do Spojených států, kde se je bude snažit nabídnout pro rychlotrať z New Yorku do Washingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám