Hlavní obsah

Vláda uvolní peníze na likvidaci vepřína v Letech

PRAHA

Ministerstvo financí vytvoří z úspor finanční rezervu na vykoupení vepřína v Letech u Písku, kde stál za druhé světové války internační tábor pro Romy. V pondělí se na tom dohodl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Článek

Výši částky, za kterou stát pozemek vykoupí, nechce ministerstvo financí zveřejnit s ohledem na vyjednávání s vlastníky pozemku, řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Vepřín patří společnosti AGPI, která už dříve naznačila, že je ochotna areál v Letech opustit, pokud dostane náhradu. Podle některých odhadů by stát mohlo přemístění vepřína přijít i na miliardu korun.

Premiér tvrdí, že za výkup nemusí stát dát stovky miliónů korun, ale spíše desítky. Naopak vládní zmocněnec Svatopluk Karásek (US-DEU) řekl, že nový vepřín této kapacity pod 300 miliónů není možný.

Nacionální strana připomíná oběti

Nacionalistická Národní strana (NS) tvrdí, že vytvořila u vepřína v Letech u Písku, kde stál za druhé světové války internační tábor pro Romy, památník obětem II. světové války. Od neděle je totiž na balvanu, který nedávno strana do Let přivezla, nápis Obětem, čímž se z něj podle zástupců strany stal pomník.

Kámen neodstraní ani policie, protože je to povinnost majitele, ten se k tomu nemá, protože ho na svůj pozemek neumístil.

Strana kámen míní polde TV Nova odhalit v sobotu. Neumístila na něj původně plánovaný kontroverzní text uvádějící, že tábor byl jen pracovní, Romové v něm umírali na běžné nemoci a že šlo o německé zařízení. Proti tomu vystoupily jak romské organizace, tak někteří politici a sdružení hájící zájmy menšin. Vytvoření takového památníku chtěli zabránit. Ministr spravedlnosti Pavel Němec se navíc rozhodl, že požádá ministra vnitra Františka Bublana, aby přezkoumal registraci Národní strany.

Kolem vepřína v Letech to vře už dlouho

Podle historických pramenů zahynulo v táboře v Letech 326 lidí a šest stovek vězňů skončilo v Osvětimi. Nedaleko velkovýkrmny stojí od poloviny 90. let minulého století památník. Kromě rozhodnutí Evropského parlamentu vášně kolem Letů loni rozdmýchal i prezident Václav Klaus. Prohlásil totiž, že místní tábor pro Romy nebyl koncentrační. Rušno je v Letech i nyní. Nacionalistická Národní strana, která tvrdí, že šlo pouze o pracovní tábor, tam o víkendu postavila kámen s nápisem "Obětem" jako památník obětem druhé světové války.

Podle plánu Národní strany měl na místě bývalého romského tábora stát kamenný pomník, uvádějící, že tábor byl jen pracovní, Romové v něm umírali na běžné nemoci a že šlo o německé zařízení, nikoli české. Proti tomu vystoupily jak romské organizace, tak někteří politici a sdružení. Romské organizace oznámily, že očekávají, že vláda a policie nedovolí pomník postavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám