Hlavní obsah

Vláda schválila kroky státu nutné k dostavbě Temelína

Praha

Kabinet ve středu schválil kroky, které jsou nezbytné pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Řekl to po jednání vlády premiér Petr Nečas. Pro rozšíření elektrárny bude muset stát investovat do přenosové soustavy, posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol.

Článek

Harmonogram příprav státu k rozšíření elektrárny Temelín se má týkat roků 2011 a 2012. Stát předpokládá, že vítěz tendru na dostavbu Temelína bude vybrán v roce 2013.

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky vláda musí například připravit infrastrukturu pro převedení výkonu rozšířené jaderné elektrárny do sítě. S tím souvisí miliardové investice státního správce přenosové soustavy ČEPS do přenosové sítě.

"Je nutné také posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost," řekl Bartuška. Vláda podle něj také musí soustředit pozornost na to, aby české vysoké školy produkovaly kvalifikované odborníky, kteří v budoucnu budou schopni jadernou elektrárnu provozovat.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám