Hlavní obsah

Vláda pustila pět zájemců o Telecom do dalšího kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda na svém středečním večerním zasedání rozhodla, že do dalšího kola soutěže o Telecom propustí všech pět zájemců, kteří podali předběžné nabídky. Ministři však stáhli z programu jednání o přípravě na čerpání peněz z fondů EU a přerušili jednání o regulaci úspor v jednotlivých resortech z loňského roku.

Foto: Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění přivítal na vernisáži autorku vystavených prací - výtvarnici a pedagožku Šárku Hrouzkovou.

Článek

Účast dvou finančních konsorcií v dalším kole soutěže o 51procentní státní podíl v Českém Telecomu vláda podmínila spojením s významným telekomunikačním operátorem, řekl předseda Fondu národního majetku Jan Juchelka. "Podmínkou pro zahájení hloubkové kontroly v Telecomu a podání závazných nabídek je, že se (finanční konsorcia) spojí s významným telekomunikačním operátorem," řekl. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky bude zároveň pokračovat i příprava prodeje Telecomu na kapitálových trzích.

Ve hře o Telecom tak vedle finančních konsorcií Blackstone/CVC/Providence a PPF/J/InWay zůstávají také telekomunikační firmy Belgacom, Swisscom, Telefónica. Podat závaznou cenovou nabídku mají zájemci čas do 29. března.

Společná státní pokladna

Ministři schválili návrh na vznik takzvané státní pokladny. Ministerstvo financí podle návrhu vytvoří do roku 2010 jeden centrální účet pro správu všech státních peněz, od kterého si slibuje, že výrazně zlepší účetnictví státu. Náklady na zavedení by měly činit 2,4 miliardy korun. Přes jednotný účet u České národní banky by měly jít všechny příjmy i výdaje státu a státních fondů.

Ministři se nedohodli na dalším postupu při přípravě na čerpání peněz z fondů EU. Přou se o kompetence, které by při jejich čerpání měli mít. O návrhu ministerstva pro místní rozvoj dnes kabinet ani nejednal a rovnou jej stáhnul.

Sobotka chce ministerstvům utahovat opasky

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl omezit volné utrácení peněz z 29 miliard korun, které ministerstva ušetřila v loňském roce. Jeho snaha se však ostatním ministrům nelíbí, a tak vláda jednání o regulaci těchto úspor přerušila.

Ministerstva loni dokázala ušetřit téměř tři desítky miliard korun i přesto, že musela hospodařit s částkou o zhruba 40 miliard korun menší, než původně požadovala. Sobotka to pokládá za důkaz toho, že resorty při vyjednávání o rozpočtu požadují více, než nutně potřebují a že je možné jim ještě více utáhnout opasky.

Stát doplatí ČSOB téměř pět miliard

Sobotka také informoval vládu, že stát bude muset doplatit ČSOB zhruba 4,8 miliardy korun v souvislosti s pohledávkou za Slovenskou inkasní. "Platba se bude pohybovat v částce do 4,8 miliardy korun," řekl Sobotka. Slovensko dnes sice rozhodlo, že ČSOB zaplatí 24,7 miliardy slovenských korun (asi 19,5 miliardy Kč), český stát však bance před několika lety garantoval vyšší částku.

Vláda ve středu večer schválila bezúplatný převod nepotřebného majetku státního podniku Diamo o hodnotě 15 milionů korun na města Ostravu a Příbram. O převod majetku požádala samotná města.

Reklama

Výběr článků

Načítám