Hlavní obsah

Vláda příští týden schválí smlouvu s Hyundai

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŠOVICE

Vláda by měla příští týden na svém jednání schválit podmínky smlouvy s automobilkou Hyundai a dát tak zelenou jejímu podpisu v polovině května v Koreji. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) to řekl ve středu při své návštěvě Nošovic na Frýdecko-Místecku, kde má továrna na výrobu automobilů vyrůst.

Článek

"Příští týden budeme ve vládě schvalovat podmínky smlouvy s Hyundai, která představuje investici v rozsahu 29 až 30 miliard korun do Nošovic," prohlásil premiér. Podle něj poté budou odtajněny některé parametry této smlouvy s automobilkou. Doplnil, že uzavření některých částí smlouvy ještě musí posvětit zastupitelstvo Moravskoslezského kraje.

Paroubek opět potvrdil, že česká delegace odletí podepsat smlouvu přímo do jižní Koreje. "Předpokládám, že 15. května buď já nebo pan ministr průmyslu (Milan Urban) poletíme do Koreje a 16. může být v Koreji podepsána smlouva." Nošovickým řekl, že automobilka by měla zaměstnat přímo 3 tisíce lidí a dalších 10 tisíc by měly zaměstnat subdodavatelské firmy, které budou dodávat díly ke kompletaci aut.

Současné problémy vedení automobilky, které je stíháno kvůli uplácení, nechtěl Paroubek příliš komentovat. "Jsou to vnitřní problémy. Moc o tom nevím, nepřísluší mi to komentovat. Předpokládám, že jsme to nejhorší v této oblasti překonali, že tak veliká firma jako je Hyundai má určité strategické záměry, od kterých nebude ustupovat," řekl. Podle něj česká strana nechce podpis smlouvy nijak oddalovat.

"Důležitá je pro perspektivu kraje. Teď vrcholí dvouletá práce vlády a CzechInvestu na tomto projektu," podotkl.

Po návratu z Koreje budou podle Paroubka vědět, jestli se přímo v Nošovicích uskuteční nějaký slavnostní výkop.

Spory v obci se přes zimu zklidnily

Mírné obavy panovaly v doprovodu premiéra Jiřího Paroubka ze středeční návštěvy Nošovic na Frýdecko-Místecku, kde má vyrůst obří fabrika na výrobu automobilů značky Hyundai přímo pod okny tamních obyvatel.

"Potom, co se psalo v novinách, uvidíme, jak nás tam přivítají," podotkl člen Paroubkovy delegace. Do předsedy vlády se při setkání s místními lidmi pustil hned na začátku pouze jeden starší pán, který mu vyčítal, že je přinutili prodat vlastní pozemky a navíc za ně nedostali odpovídající cenu. "Vy jste nás donutili, abychom pole prodali," spílal premiérovi.

Z obce odešlo asi 50 lidí

"Já bych se do Koreje také rád podíval," narážel navíc muž na premiérův slib, že do Asie poletí i starostka Nošovic Dana Tichá, aby si mohla prohlédnout tamní továrny a přípravu stavby. Poté muž beze slova odešel a situace se zklidnila. Starostka ještě na radnici před setkáním s občany premiérovi řekla, že stavba automobilky rozdělila obec na dva tábory, ale dlouhá zima naštěstí vztahy zklidnila. Po vykoupení několika domů pro stavbu průmyslové zóny se asi 50 lidí muselo z Nošovic odstěhovat.

Přibližně stovka obyvatel diskutovala s premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem o přínosu automobilky pro obec. Zaorálek lidem slíbil, že útrapy spojené se stavbou obří automobilky se jim určitě vrátí. "Víme, že je to pro vás kulový blesk. Ale obec to dostane zpátky při budování infrastruktury, železniční zastávky," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

V Nošovicích uzavírají sázky

Podbeskydské Nošovice stále nevědí, na čem jsou. Budou mít lidé za humny obrovskou automobilku či jinou továrnu, nebo zóna zůstane prázdná?

Výběr článků

Načítám