Hlavní obsah

Vláda omezila monopol České pošty

PRAHA

Novela poštovního zákona, kterou ve středu schválila vláda, přesouvá poštovní služby ze skupiny vázaných živností mezi živnosti volné. Tím se výrazně omezí dosavadní monopol České pošty.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Během uplynulého týdne působil v Plzni umělecký kovář z francouzského Štrasburku Benjamin Schlunk.

Článek

Zájemci o provozování poštovních služeb už nebudou muset čekat až jejich podnikatelský záměr odsouhlasí ministerstvo informací, ale budou moci začít rovnou podnikat. 

Tzv. poštovní výhrada, pro zásilky lehčí než 100 gramů skončí poště až v roce 2008.

Poštovní výhrada je v Česku nyní srovnatelná s ostatními zeměmi EU. O omezení monopolů ale uvažují téměř všechny země. Většina to plánuje na roky 2007-2009. Plně liberalizovaný trh má pouze Finsko a Švédsko.

Poště konkurují hlavně kurýrní firmy

Česká pošta si svůj monopol zachovává jako formu kompenzace za to, že poskytuje základní služby za stejných podmínek po celém území ČR, tedy i v místech, kde je to ztrátové.

Plná konkurence již existuje u doručování psaní o hmotnosti nad 100 gramů, na balíkovém trhu i trhu expresních služeb. Kurýrní firmy ale již konkurují i při doručování zásilek do 100 gramů, vozí je ale za cenu vyšší než 19 korun. To je totiž cena, kterou nesmí překročit Česká pošta, 

Poště konkurují nadnárodní giganty DHL, TNT nebo UPS, ale i místní firmy jako je Messenger nebo Sprinter či jednotlivci. Na trhu se tyto firmy objevily v první polovině 90. let a zaměřují se především na doručování balíků a expresních zásilek. Celkem na trhu působí zhruba desítka konkurentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám