Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila zvýšení DPH u služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podobu nového zákona o dani z přidané hodnoty schválila v pondělí vláda. Po našem vstupu do EU v květnu příštího roku tak zdraží téměř všechny služby. Zlevnit by naopak mohly potraviny. Restaurace a hospody nechává vláda ve zvýhodněné daňové skupině.

Foto: Archiv MÚ Praha 13

ilustrační foto

Článek

Zákon přesouvá část potravin ze základní do snížené sazby daně, některé služby se naopak vydají opačným směrem. Návrh musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident Václav Klaus.

Ve snížené sazbě naopak vláda ponechává restaurace a hospody. EU je sice řadí do základní sazby, některé členské země však bojují o změnu a ČR doufá, že ji prosadí ještě do konce dubna. V opačném případě by si Češi za jídlo a pití v restauracích nebo hospodách museli také připlatit.

Část zboží a služeb se do vyšší sazby DPH přesune již od ledna. Podraží např. telekomunikační služby, internet, právníci, účetní nebo daňoví poradci. "Celkové změny v DPH přijdou průměrnou rodinu se dvěma dětmi na více než 6700 Kč ročně," řekl ČTK ekonom Volksbank Vladimír Pikora.

Stavební práce výhodné do roku 2007

Až do konce roku 2007 zůstanou ve snížené sazbě stavební práce určené k bydlení. Poté by i tyto práce byly zdaněné 22 procenty. Firmy mohou nižší sazbu uplatnit na všech stavbách, které mají alespoň 50 procent obytné plochy. MF však uvažuje o vzniku zcela nové sazby na stavební práce ve výši 15 až 17 procent. Proti však zřejmě bude Evropská unie. Podle jednoho z pravidel státy nemohou zvyšovat počet svých sazeb DPH.

DPH by měly po vstupu do EU platit všechny společnosti, jejichž obrat za posledních 12 kalendářních měsíců přesáhne milión korun. Dosud tento limit činil tři milióny Kč, od ledna poklesne na dva milióny korun.

Ministři měli zákon projednat již před dvěma týdny, kvůli nejasnostem jej však odložili. Minulou debatu provázely spory, které zboží a služby musejí být kvůli EU přesunuty do základní sazby a které je možné ponechat v sazbě snížené. Návrh proto prověřili odborníci z Legislativní rady vlády a z ministerstva financí, ponechali však původní návrh.

Vláda chystá další úpravy

Ministerstvo financí odhaduje, že kvůli změnám v DPH vzroste v příštím roce inflace o 0,5 procenta. Ekonomové jsou ale skeptičtější a očekávají až dvojnásobný růst. Pokud by navíc musely podražit i restaurační služby, byl by tento růst mnohem vyšší. K růstu inflace přispěje i zvýšení spotřebních daní a zvýšení některých cel vůči zemím mimo EU. Ceny tak v příštím roce stoupnou asi o tři procenta.

Přesuny některých druhů zboží a služeb do vyšší sazby DPH požaduje Evropská komise. Výši sazeb ale EU ponechává na členských státech. Někteří ekonomové, politici i podnikatelé proto vládu kritizují, že současně se zdražením některého zboží a služeb obě sazby nesblížila. Kabinet to plánuje až v další části reformy. Základní sazba, která teď činí 22 procent, sice klesne, zároveň ale vzroste snížená sazba a podraží tak například všechny potraviny.

Jen v příštím roce by měl stát změnami v zákoně získat 13,2 miliardy korun. Další zhruba 4,1 miliardy získají kraje a obce.

Navrhované změny v DPH od května 2004:
Pokles sazby na 5 %Růst sazby na 22 %:
čokoládové tyčinkykadeřnictví
tabulková čokoládakosmetické salony
čokoládové desertyprádelny
bonboniéryčistírny
želatinové bonbonyopravny koženého zboží
ovocné dropsystavební práce nespojené s bydlením
kávaopravy ledniček, televizí a domácích spotřebičů
čajodvoz odpadů
žvýkačkysoftware
kaviár
řezané květiny

Reklama

Související články

Čínský národní cirkus míří do Ostravy

Jedna z nejlepších světových akrobatických show míří do ostravské ČEZ Arény. Čínský národní cirkus s prvky feng shui zde 22. března představí sličné artistky,...

Vláda se neshodla na DPH

Vláda se ve středu nečekaně neshodla na tom, jak by mělo proběhnout druhé kolo zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH), ke kterému má dojít od 1. května. Přitom...

Vláda se chystá sblížit sazby DPH

Vláda se chystá začít sbližovat obě sazby DPH. Tedy základní dvaadvacetiprocentní a sníženou pětiprocentní. Uvedla to v úterý na semináři organizace Euro Info...

Výběr článků

Načítám