Hlavní obsah

Vláda: Odklad tří nájmů na dva roky pro podnikatele

Novinky, bož

Vláda schválila odklad nájmu pro podnikatele. Na tiskové konferenci po jednání vlády to ve středu oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda zatím umožní odklad tří nájmů. Původně se hovořilo o nájmu za šest měsíců, toto rozšíření nicméně Havlíček nevylučuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

Podle Havlíčka se jedná zejména o firmy v oblasti maloobchodu a část služeb. Kromě obchodů vláda zavřela například restaurace, hospody či kina.

Splátky zmíněných tří nájmů lze odložit téměř o dva roky. „Stanovujeme ochrannou dobu, která bude trvat téměř dva roky do 31. března 2022. Do konce této ochranné doby musí nájemce odložené nájemné za tři měsíce splatit,“ dodal.

Podnikatelé budou moci požádat o odklad šesti nájmů

Ekonomika

Vláda původně hovořila o odkladu šesti nájmů. „Není vyloučeno, že to prodloužíme o další tři měsíce, podobně jako tomu je v Německu,“ upřesnil Havlíček.

Právě Německem se vláda ve svém návrhu měla inspirovat, jak řekl Havlíček v pondělí. „Vycházeli jsme z německého modelu, který toto umožňuje. Firmy, které v Německu prokazatelně doloží, že se dostaly do neschopnosti splácet vlivem koronaviru, mohou v Německu svého pronajímatele požádat o odložení nájemného na tři měsíce,“ uvedl tehdy ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám