Hlavní obsah

Vláda nedokáže snížit korupci, myslí si většina šéfů českých firem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snížit míru korupce, zprůhlednit systém veřejných zakázek, zmenšit administrativní zátěž podnikání či zpružnit trh práce. To jsou některé z úkolů, které si dala současná vláda. Jak ukázal průzkum společnosti PwC mezi generálními řediteli významných firem působících v České republice, zatím se vládě nedaří přesvědčit firemní sféru o tom, že tyto problémy dokáže vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Průzkum ukázal na to, že celkově je pohled generálních ředitelů na reformní snahy vlády vlažný. Ať už šlo o téma boje s přílišnou administrativní zátěží či korupcí, vždy se našla zhruba třetina dotázaných, která nedokázala jednoznačně říci, zda bude vláda v daném boji úspěšná," uvedl Jiří Halouzka z PwC.

Například jen 29 % šéfů se domnívá, že vláda dokáže snížit míru korupce v Česku, rozhodně přesvědčený o tom však není ani jeden. Největší důvěru ředitelů mají snahy ministerstva práce a sociálních věcí zpružnit právní úpravu trhu práce. Že se to podaří, věří téměř polovina (48 %) ředitelů.

Řada firem, které chtějí využít vlny hospodářského oživení, se zdráhá v nejisté ekonomické situaci přijmout nové zaměstnance. Stávající právní úprava jim totiž neumožňuje pružně reagovat na potřeby trhu a dohodnout s pracovníkem poměr, který by byl výhodný pro firmu i zaměstnance.

Téměř 33 % generálních ředitelů se domnívá, že se vládě podaří snížit administrativní zátěž jejich firem, opačného názoru je 31 % šéfů. Obdobný poměr odpovědí byl i na otázku, zda se vládě podaří zprůhlednit systém veřejných zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám