Hlavní obsah

Vláda nechce, aby stát platil alimenty za rodiče

PRAHA

Vláda Jiřího Paroubka ve středu odmítla návrh skupiny sociálnědemokratických poslanců, aby alimenty za neplatícího rodiče hradil stát a poté jej na rodiči vymáhal. Poslanci navrhovali, aby stát platil na dítě podle věku 2 580 až 3 735 korun měsíčně.

Článek

I přes nesouhlas kabinetu jde návrh do Sněmovny a čeká ho klasický schvalovací proces. Hlas vlády je v tomto případě jen formální.

Rodiče, jejichž partner alimenty neplatí nyní dostávají od státu tzv. příspěvek na výživu ve výši 330 korun měsíčně.

Poslanci při psaní zákona vycházeli z velmi častě reálné situace, kdy jeden z rozvedených rodičů, který nemá dítě nebo děti na starosti, na ně neplatí stanovenou sumu a soud není schopný peníze vymoci. Zákon má ze státu udělat jakéhosi prostředníka. Peníze by matce vyplatil v zákonem stanovené výši a na druhém z rodičů by je pak vymáhal.

Na "státní" alimenty by měly nárok neúplné rodiny, jejichž příjem nepřesahuje trojnásobek životního minima. Autoři předlohy očekávají, že rozpočet by navrhovaná novinka stála půl miliardy korun ročně. V ČR je asi 340 tisíc neúplných rodin. Nejčastěji je to žena s jedním dítětem.

Co zákon navrhuje
věk dítěteměsíční alimenty od státu
do 6 let2580
6-10 let2880
do 15 let3405
studenti do 26 let3735

Odpor vlády k novele je už druhým rozhodnutím za posledních několik dní, v němž si stát chrání vlastní pokladnu. Minulý týden vláda odhlasovala novelu zákona o nemocenské, v němž přenesla povinnost platit prvních 14 dní nemoci ze státu na zaměstnavatele. Nemocenská se první tři dny nemoci zvýší z 25 procent mzdy na 30 procent. [celá zpráva]. Zaměstnavatelům za to sníží odvody na pojistném z 3,3 procenta na 1,4 procenta. To by podle kabinetu mělo výdaje zaměstnavatelů kompenzovat.

Dá se ale předpokládat, že pokud zákon projde, zaměstnavatelé si budou nemocnost svých lidí více hlídat a sklony k nemocem budou hrát u příjímacího řízení důležitější roli než dosud.

Anketa

Líbí se vám návrh, aby alimenty za neplatícího rodiče platil stát a posléze je vymáhal na neplatiči?
ano
53,5 %
ne
46,5 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemoc bude platit zaměstnavatel, rozhodla vláda

Vládní kabinet se ve středu dohodl na změnách vyplácení nemocenských dávek. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach jich navrhoval hned několik....

Výběr článků

Načítám