Hlavní obsah

Vláda musí najít 322 miliónů pro železničáře

PRAHA

Ministr dopravy Milan Šimonovský požaduje od státu pro letošní rok dalších 322 miliónů korun na doprovodný sociální program, který má propouštěným železničářům ulehčit odchod z Českých drah (ČD). Zabývat by se tím vláda měla hned po Velikonocích.

Článek

"Ministr zaslal vládě k projednání materiál, v němž žádá navýšení finančních prostředků pro ČD tak, aby celková částka na sociální program byla letos 530 miliónů korun," řekla včera Právu tisková mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová.

Jak však Roubcová připomněla, Odborové sdružení železničářů (OSŽ) vybojovalo loni v prosinci při kolektivním vyjednávání pětiprocentní zvýšení platů, zatímco management ČD navrhoval jen 2,6 procenta. "Naše ministerstvo už tehdy upozornilo, že kvůli tomu se bude muset na drahách více propouštět," uvedla mluvčí.

Z Českých drah musí odejít 6500 lidí

ČD nyní zaměstnávají 77 tisíc lidí, avšak do konce letošního roku se počet železničářů má snížit o šest a půl tisíce na 70 500. Podle doprovodného sociálního programu, schváleného už předchozí vládou Miloše Zemana, musí být těm z propouštěných, kteří jsou starší 58 let, vyplaceno v závislosti na počtu roků odpracovaných na drahách až 180 tisíc korun. "Letos bude toto kritérium splňovat pět tisíc lidí. Na doprovodný program tedy potřebujeme celkem 530 miliónů korun. Od státu máme ale k dispozici jen 208 miliónů," informoval generální ředitel ČD Petr Kousal.

Rozsáhlejší propuštění dráhy zahájily nyní v dubnu a ještě větší vlna bude následovat v letních měsících. Podle předsedy OSŽ Jaromíra Duška stačí 208 miliónů korun pouze na uspokojení nároků 1160 z 5000 lidí, kteří by na peníze z doprovodného sociálního programu měli mít letos nárok.

Dušek hrozí stávkou

"Pokud bude kterýkoli ze železničářů označen za nadbytečného a nedostanou se na něj peníze, stane se to důvodem k okamžitému vyhlášení stávky. Upozornili jsme na to ministerstvo dopravy i podvýbor pro dopravu parlamentní Sněmovny," sdělil na setkání s novináři Dušek.

Na připomínku, že takovou sumu bude obtížné dodatečně ve státní pokladně najít, Dušek prohlásil: "Když vláda chce, tak najde i miliardy. Například v souvislosti s dluhy Aera a jednáním o odchodu amerického Boeingu z této vodochodské zbrojovky. Z tohoto pohledu není 322 miliónů korun pro propouštěné železničáře velká částka."

Reklama

Související články

České dráhy loni prodělaly miliardu korun

České dráhy předpokládají po započtení všech rezerv a opravných položek za loňský rok ztrátu kolem jedné miliardy korun. Prohlásil to náměstek generálního...

Výběr článků

Načítám