Hlavní obsah

Vítkovice Steel trvají na předražení železa, podají u soudu žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Státní firma Osinek, která je majitelem firmy Vítkovice Steel, nesouhlasí s rozhodnutím antimonopolního úřadu, že ceny, za které kupuje železo, jsou tržní. Trvá na tom, že Vysoké pece Ostrava, které patří do skupiny Mittal Steel, jí dodávají surové železo příliš drahé, a chce podat žalobu u soudu.

Foto: Ivana Borovková

Zástupci Městské části Praha - Královice si odnesli finanční odměnu za nejlepší sběr elektroodpadu.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o cenách rozhodl minulý týden. Podle Osinku má rozhodnutí řadu chyb. "Zejména ÚOHS vůbec neaplikoval přímo použitelné evropské právo a pro řadu svých domněnek si neopatřil vůbec žádný podklad," uvedla mluvčí Osinku Eva Kijonková. ÚOHS trvá na tom, že ceny odpovídají světovým cenám železa.

Osinek ve sporu podporuje o komise pro privatizaci Vítkovice Steel. Trvají na tom, že Vysoké pece železo předražily, a chtějí, aby mu vrátily 2,2 miliardy korun.

Ukončení sporu je přitom v zájmu obou stran, protože Mittal Steel se v privatizaci o Vítkovice uchází, podmínkou ale je, že nepovede s Vítkovicemi žádný soudní spor. Šéf privatizační komise a náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina tvrdí, že Mittal se soutěže může účastnit, když se státem podepíše dohodu o urovnání - tedy zaplatí Osinku požadovanou sumu.

Do privatizace Vítkovice Steel se na konci ledna přihlásilo 19 subjektů, včetně Mittalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám