Hlavní obsah

Vítkovice se přehouply do zisku, úpis nových akcií se nekoná

Právo, ČTK, tov
Aktualizováno

Společnost Vítkovice a. s., po předloňské ztrátě 3,2 miliardy korun dosáhla loni zisku před zdaněním 162,8 milionu korun. Výsledky v pondělí schválila valná hromada. Na té se ale nerozhodlo o úpisu nových akcií, proti kterému byli menší akcionáři.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

Firma ostravského podnikatele Jana Světlíka loni vytvořila tržby 164,7 milionu korun, informovala mluvčí společnosti Eva Kijonková. O rok dříve činily tržby firmy 336,3 milionu korun. Ve výsledku se podle ní promítlo zejména rozpuštění části opravných položek, které tvořila kvůli zárukám za firmy ve skupině.

Firma se v posledních letech potýkala s insolvencemi některých svých dceřiných společností. Dřívější strojírenský holding prodělal zásadní proměnu, nyní se zabývá hlavně developerskými projekty, správou nemovitostí nebo IT.

Navýšení kapitálu se nekonalo

Valná hromada však nerozhodla o záměru představenstva zbavit se části starých závazků z ručení za úvěry dceřiných firem úpisem nových akcií. O navrhované operaci akcionáři diskutovali do pondělních pozdních večerních hodin, až se zástupce hlavního akcionáře zdržel hlasování, a tak zvýšení kapitálu nakonec nebylo schváleno.

To označila za vítězství drobných akcionářů společnost KKCG Industry, podle které šlo o „další pokus o tunelování firmy“. KKCG vlastní ve firmě zhruba desetinový podíl.

„Během valné hromady vyšlo najevo, že Vítkovice a.s. disponují rozsáhlým majetkem a žádný nový kapitál nepotřebují. To vyplynulo přímo z vyjádření představenstva firmy. Toto i další zjištění prokázala, že návrh na úpis nových akcií je účelový, a zároveň potvrdila správnost postupu stávajících akcionářů, kteří usilovali o zabránění úpisu z důvodu nutnosti finanční stabilizace firmy,“ řekla mluvčí KKCG Industry Dana Dvořáková.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám